Més pelut per als traficants

Més pelut per als traficants

Segons Informa El Punt Avui La policia local de Castell-Platja d’Aro va presentar ahir la nova unitat canina K-9, especialitzada en la detecció de substàncies estupefaents. La integren dues gosses –la Mia, una pastor alemany de 4 anys, i la Lua, una pastor belga de 2– i dos agents del cos que han rebut formació especialitzada per desenvolupar aquesta tasca. La unitat, que ha agafat prestada la denominació de la sèrie britànica Doctor Who –on apareixia un gos robot anomenat K-9–, va començar a treballar al juny i en dues setmanes la Mia i la Lua ja han permès comissar més de 150 grams de droga. En conseqüència, el cos policial ha aixecat dinou actes per tinença o consum i ha detingut dues persones per presumpte tràfic d’estupefaents.

La feina de la unitat comença al vespre, ja que els animals pateixen especialment la calor de l’estiu. El dispositiu habitual de treball són les rondes de patrullatge a peu per les zones comercials, el passeig marítim i els parcs infantils, on la policia local havia rebut queixes que grups de joves consumien marihuana o haixix a prop de la mainada. “En alguns llocs, en dues setmanes ja s’ha eradicat la pràctica”, explica el sotsinspector en cap del cos, David Puertas. Algun jove, en veure de lluny el pas dels policies i les gosses, ja gira cua i marxa cap a un altre lloc.

Olfacte molt més potent

Els gossos policia han estat sotmesos a un procés d’entrenament en què s’explota la seva capacitat per memoritzar més de vint olors i detectar-les a centenars de metres, diferenciar-les d’altres, fins i tot sota l’aigua, o seguir-ne el rastre durant un llarg període de temps. Els animals disposen d’entre 125 i 300 milions de cèl·lules olfactives, mentre que els humans només en tenim cinc milions. Els agents que les custodien destaquen que els animals, fins i tot, són capaços de detectar si un traficant ha intentat fer desaparèixer la droga dins el dipòsit de benzina o gasoil del cotxe.

Les dues gosses van mostrar ahir les seves habilitats a la premsa, encertant a sota de quin con de trànsit s’amagava la bosseta de droga, quina de tres persones la portava amagada –a més de marcar en quina butxaca– o avisar en quina part d’un vehicle –en el cas d’ahir, a tocar del tap del dipòsit de benzina– es transporta droga. La Mia i la Lua estan ensinistrades per avisar quan detecten les olors del cànnabis –marihuana o haixix– i la cocaïna.

Els agents de la brigada destaquen que les gosses tenen moltes ganes de treballar, una motivació que requereix una estona d’entrenament cada dia. S’ho prenen com un joc, i cada cop que finalitza amb la detecció de la substància les deixen jugar amb una pilota de reclam. De moment, el balanç és satisfactori, perquè “s’agilita molt la feina”, i en algun cas ja s’han trobat amb situacions que haurien quedat impunes sense la presència dels animals. Per exemple, una gossa va detectar que hi havia droga amagada sota el volant d’un vehicle i, a més de diverses bossetes, hi van trobar un feix de bitllets. I dels dos detinguts, un era un multireincident, amb diverses denúncies per presumptes robatoris violents.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.