Totes les policies locals de Girona seran a la xarxa Rescat a finals del 2013

Totes les policies locals de Girona seran a la xarxa Rescat a finals del 2013

Segons Informa El Punt Avui Trenta-una policies locals de les comarques gironines estan integrades a la xarxa Rescat, des d’on comparteixen canals de comunicació amb els Mossos d’Esquadra. El 23 de gener de l’any passat es va dur a terme a la demarcació una prova pilot del sistema, que facilita el suport mutu entre els dos cossos i fa que el trasllat de la informació sigui immediat. Segons va detallar ahir el director dels serveis territorials d’Interior, Albert Ballesta, la prova havia de durar sis mesos, però “a causa del seu bon funcionament es va escurçar a la meitat”. Ja el 2012, es van incorporar al treball en xarxa amb els Mossos les policies locals d’Arbúcies, Begur, la Bisbal d’Empordà, Cadaqués, Caldes de Malavella, Calonge, Castelló d’Empúries, Figueres, Girona, Hostalric, l’Escala, Lloret de Mar, Olot, Palafrugell, Palamós, Pals, Castell-Platja d’Aro, Roses, Salt, Santa Cristina d’Aro, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

La llista s’ha ampliat aquest any amb l’adhesió de les policies d’Anglès, Banyoles, Blanes, la Jonquera, Ripoll, Sant Feliu de Guíxols, Sant Joan de les Abadesses, Sils i Santa Coloma de Farners. I, abans de finals del 2013, està previst que s’hi uneixin les cinc que falten: Cassà de la Selva, Llagostera, Llançà, Ribes de Freser i Sarrià de Ter.

El cap de la regió policial de Girona dels Mossos, Joaquim Belenguer, va anunciar que s’estudia incorporar a la xarxa els agents rurals i els vigilants municipals. De fet, l’experiència va ser en part una realitat al Baix Empordà, on pels últims focs a Vilopriu els rurals van entrar al canal de comunicació intern que s’utilitza per dispositius específics.

La cap de la sala regional de comandament de la regió policial de Girona dels Mossos, Yvonne Valero, i el president de l’associació de caps de policia local de municipis de les comarques gironines, Josep Maria Riera, van remarcar que en el cas d’un avís urgent s’activen tots els efectius integrats a la xarxa, de manera que augmenta la capacitat de reacció i les possibilitats d’interceptar una persona o un vehicle sospitós. Les policies locals de Torroella, la Bisbal i Begur són les que han registrat més activitat a la xarxa. S’usen bàsicament dos canals ordinaris. Els fets acordats per comunicar pel canal 1 són, entre altres, els segrestos, les lesions greus, els homicidis, les fugides de vehicles en controls policials, els escapoliments de presos o detinguts, els atemptats terroristes, els incendis i les explosions, les afectacions viàries greus, els robatoris i les agressions sexuals. I el canal 2 és per gestionar identificacions i demanar suport. L’any passat es van comptar 2.151 comunicacions. Entre els exemples en què la xarxa Rescat va ser eficaç hi ha l’arrest, quatre minuts després de l’avís, de l’autor del robatori d’una ambulància a Olot, el febrer de l’any passat. Durant el 2012, a més, les comunicacions van ser compartides amb èxit pel canal de dispositius en esdeveniments com ara el Festival Acústica de Figueres, les festes del Tura d’Olot i la manifestació de PxC a Salt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.