Lliçons sobre petards

Lliçons sobre petards

Segons Informa El Punt Avui Eradicar els accidents amb l’encesa de fogueres, petards i altres articles pirotècnics en les revetlles de les pròximes setmanes. Aquest és l’objectiu de les xerrades de sensibilització que la direcció general de Protecció Civil organitza aquests dies en centres escolars perquè els infants siguin conscients dels riscos que amaga una capsa de petards si se’n fa un mal ús.

Tres centenars d’alumnes de les escoles Els Estanys i Fanals d’Aro, a Castell-Platja d’Aro, van participar ahir en una de les sessions, amb consells per prevenir accidents i nocions bàsiques de primers auxilis. Per començar bé, la pirotècnia s’ha d’adquirir en establiments autoritzats i cal llegir sempre les instruccions d’ús dels articles. Però a l’hora de manipular els productes, els responsables de Protecció Civil van recordar als infants que mai s’han de dur els petards a les butxaques, que s’han de situar a terra abans d’encendre’ls amb una metxa i que mai s’han de llançar per la finestra o des del balcó i, encara menys, contra persones.

La major part dels assistents van descobrir amb certa tristor que encara eren massa petits per poder adquirir petards –només s’autoritza la venda dels articles menys perillosos, com ara les bombetes o les bengales, a partir dels 12 anys–, que a partir dels 10 podran fer esclatar petards poc potents, com els xinos, i que per fer ús de coets o els productes que fan més fressa, com els trons, s’hauran d’esperar fins als 18, de manera que aquests dies la majoria d’ells els hauria de fer servir només en presència d’un adult.

Els professionals també els van dissuadir d’altres temptacions habituals, com per exemple introduir els petards a dins de totxanes, ampolles o llaunes, o enterrar-los, ja que les detonacions projecten metralla que pot provocar ferides.

Amb vista a les revetlles, també van prevenir que és convenient recollir tendals, roba estesa i tancar finestres i portes a les zones on es manipulin petards, i que per encendre fogueres cal permís i no se n’autoritzarà cap a menys de 500 metres de zones forestals o arbrades. En el cas de Platja d’Aro, aquest any també es restringirà la zona autoritzada per llançar coets a la part central de la platja Gran.

Primers auxilis

Responsables de la Creu Roja també van resumir algunes normes bàsiques de primers auxilis, com ara remullar les cremades amb aigua freda, rentar les ferides amb aigua i sabó, no punxar les butllofes ni gratar-se els ulls si hi entra un cos estrany –de resultes de l’explosió d’un petard– o la manera de contenir una hemorràgia amb una o més gases netes, i mai amb cotó.

Al final de la teoria, una demostració pràctica de petards i fonts de llum, des dels menys potents fins al celebrat tro de cloenda, que tots els infants van contemplar des de la distància prudencial que haurien de mantenir aquests dies.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.