La protesta, al carrer

La protesta, al carrer

Segons Informa El Punt Avui Del 0% de participació fins al gairebé 100% passant per tots els escenaris possibles. La repercussió que va tenir la vaga dels docents contra les retallades i la llei Wert a les comarques gironines va ser desigual i va ser més al carrer que no pas a les aules, on es va deixar sentir el malestar del col·lectiu. En aquest sentit, una dada irrefutable: més de 3.000 persones –entre ensenyants, pares i estudiants procedents de diferents punts del territori gironí– van participar en la manifestació d’ahir a la tarda a la ciutat de Girona. La manifestació va col·lapsar, durant una hora, la gran via de Jaume I de Girona. I les consignes van deixar clares quins són els punts de mira: les polítiques del ministre Wert amb la LOMQE i les pràctiques de la consellera Irene Rigau.

Per contra, el seguiment de la vaga no va ser hegemònica. A la ciutat de Girona, per exemple, l’escola de Taialà va ser una de les poques en què els mestres van secundar majoritàriament la convocatòria. I només algunes imatges, com ara el d’un grup d’estudiants universitaris fent classes a les escales de l’edifici de la seu de la Generalitat, deixaven entreveure que la d’ahir no era una jornada lectiva “normal”. En canvi, en algunes poblacions, com ara Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), Tossa de Mar (Selva) i Figueres (Alt Empordà), la convocatòria va tenir un seguiment més important i, a més, a tots tres indrets, professors, pares i alumnes van participar en concentracions i manifestacions. Figueres va engegar motors la vigília de la vaga amb una xocolatada popular davant de l’ajuntament que va reunir 300 persones. A Sant Feliu de Guíxols, professors i alumnes dels dos instituts i d’una escola bressol de la població van sortir ahir, a les dotze del migdia, en diferents columnes i passant pels diferents barris, i van acabar confluint en una plaça per després anar junts fins a l’ajuntament. I una hora i mitja abans de la manifestació de Girona, els joves de l’IES de Tossa de Mar van protagonitzar una marxa que va acabar, també, davant del consistori del municipi. A Olot (Garrotxa) una vuitantena d’estudiants de diferents instituts es van concentrar al matí davant de l’ajuntament cridant consignes contra la LOMQE.

Les organitzacions sindicals van xifrar en un 40% l’adhesió del professorat gironí a la vaga i des del Departament d’Ensenyament es va baixar aquest percentatge fins al 15%. Amb tot, els sindicats van sostenir que fins a un 80% dels centres gironins havien vist ahir la seva vida acadèmica alterada, o bé per la vaga de professors o bé per l’absència d’alumnes, principalment de secundària, a les classes. Xavier Díez, de la USTEC-STEs, i David Pérez, de CCOO, es van mostrar “gratament” sorpresos pel seguiment de la vaga, atesa la precipitació amb què s’havia convocat, i van agrair el suport dels pares d’alumnes i de les organitzacions d’estudiants.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.