Dissabte conferència sobre Neurorobòtica

Dissabte conferència sobre Neurorobòtica

Segons Informa Radio Sant Feliu El proper dissabte, 2 de febrer a les 18.00 h. al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, i en el marc de l’inici de les xerrades “Acadèmia Oberta”, el científic català,  Josep Amat, oferirà una conferència sobre les possibilitats del comandament mental en rehabilitació i els avenços en Neurorobòtica. Amat és doctor en enginyeria industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya, on és catedràtic d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.
El progressiu augment de l’esperança de vida ha produït un augment de les necessitats en rehabilitació, tant degut a accidents cerebrals o lesions medul·lars, com a la reducció de les capacitats motrius derivades de l’envelliment o de malalties degeneratives. El progrés tecnològic també ha generat una creixent oferta d’ajuts tecnològics en el camp de la rehabilitació, tant per potenciar la mobilitat reduïda o perduda, com de les pròtesis per substituir membres amputats. Dins d’aquests ajuts tecnològics, la robòtica ha aportat les seves capacitats tant en els aspectes de potenciació, les ortesis, com en la substitució, les pròtesis.
La dificultat de la introducció de la robòtica en rehabilitació per una part és la impossibilitat de realització de tasques preprogramades, ja que cal adaptar els moviments a cada pacient i a cada circumstància, i per altre la necessitat d’utilitzar una comunicació usuari-màquina natural. En el cas de les pròtesis per amputacions d’extremitats superiors, el control basat únicament en la voluntat de l’usuari pot ser generat a partir de l’anàlisi dels senyals mioelèctriques que el sistema nerviós segueix enviant. El repte encara no assolit plenament, tot i el progrés de la neurociència, és el de poder controlar sistemes robòtics utilitzats en rehabilitació a partir de la voluntat de l’usuari, captant i identificant els senyals electroencefalogràfiques. En aquesta presentació, després de revisar l’evolució dels ajuts tecnològics utilitzats en rehabilitació, es presentarà l’estat actual de la comunicació i control mitjançant la ment que caracteritza la Neurorobòtica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.