Un assalt violent en cases cada 15 hores

Un assalt violent en cases cada 15 hores

Segons Informa El Punt Avui La percepció creixent d’inseguretat pels assalts violents en habitatges va ser considerada ahir per la conselleria d’Interior que està “lleugerament per sobre de la realitat”. Les dades, però, són poc optimistes, ja que l’any passat se’n van perpetrar un total de 567 arreu de Catalunya. Aquesta sorprenent xifra significa que, de mitjana, se’n va registrar un cas cada quinze hores. Tot i que la major part d’aquests robatoris es van produir a l’àrea metropolitana de Barcelona, a les comarques gironines també hi ha hagut un important repunt. Mentre que el 2011 es van cometre 29 assalts violents en cases, el 2012 se’n van denunciar 54: és a dir, que el nombre va augmentar un 86% en només un any. També a la demarcació, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va especificar que el Baix Empordà és la comarca on succeeixen més episodis d’aquestes característiques. La setmana passada van tenir lloc tres assalts violents en immobles del territori i, precisament, tots ells es van concentrar al Baix Empordà. El 15 de gener, tres encaputxats van entrar en un xalet situat al número 2 del carrer del Senglar de la urbanització Mas Trempat de Sant Feliu de Guíxols. Van sostreure un telèfon mòbil i 5.000 euros de la caixa forta, i van immobilitzar el propietari al despatx amb una corda. A banda, el dia 19, quatre individus van irrompre en una casa de l’avinguda Vallvanera de la urbanització Mas Nou de Platja d’Aro, on hi viu una família francesa d’origen algerià. Van obligar l’home a obrir la caixa forta. El van lligar tant a ell com a la seva dona i la filla, i van escapar amb 20.000 euros i joies. I, tan sols 24 hores després, dos encaputxats van accedir al xalet número 26 B del carrer del Falcó de Pals. Hi resideix una família originària de Bèlgica. Els van robar diners, joies, monedes de col·leccionista i medalles de plata, per valor de 15.000 euros. Van deixar el matrimoni i el seu fill lligats en un llit. Els van subjectar amb un cable telefònic i cordons, i els van posar manyoples i cinta adhesiva a la boca.

Més patrulles mixtes

Ramon Espadaler va assistir ahir a la junta local de seguretat extraordinària que es va celebrar a Platja d’Aro. Després de la reunió, va donar a conèixer que, en els darrers anys, l’índex de robatoris violents en habitatges s’ha mantingut bastant invariable al país: se’n van comptabilitzar 532 el 2011 i 567 el 2012. Pel conseller, però, la mort del president de la patronal gironina, Jordi Comas, durant un assalt a casa seva, a Platja d’Aro, “ha marcat un abans i un després”, ja que “ha situat a primer pla la preocupació ciutadana per aquests casos”. “Ens preocupen aquestes onades de robatoris. Des de la conselleria, no podem menystenir la problemàtica ni mirar cap a un altre costat. Seria una irresponsabilitat extrema.”

El titular d’Interior no creu que s’hagi abaixat la guàrdia, si bé va revelar que des de feia dos dies s’havia elevat al màxim nivell el dispositiu per prevenir aquests delictes a escala nacional: “El 2012, l’índex de resolució va ser del 60%. Tot i això, encara estem esmerçant més recursos per a la investigació, hem accentuat la col·laboració entre els cossos policials, s’ha augmentat la presència d’agents al carrer i, alhora, demanem col·laboració dels ciutadans per tal que es dotin de mesures d’autoprotecció.” Per la seva banda, l’alcalde de Platja d’Aro, Joan Giraut, va sentenciar que, dels 25 anys que fa que és al consistori, “mai havia generat tanta expectativa una junta”, en la qual considera que es va anar “molt directe al moll de l’os”. D’entre les novetats, va explicar que des de dimarts s’han incrementat les patrulles mixtes al terme entre els Mossos i la policia local. També es va mostrar al conseller el projecte d’instal·lar 15 càmeres de vigilància a les entrades i sortides de les urbanitzacions i 10 més al centre: una iniciativa que, segons Espadaler, té el suport del govern i “es tindrà la màxima diligència en els tràmits per poder-les col·locar”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.