Estudiosos del patrimoni portuari visiten la nostra ciutat

Estudiosos del patrimoni portuari visiten la nostra ciutat

Segons Informa Tribuna Ganxona Una cinquantena de professionals de l´àmbit de l´arquitectura i el patrimoni que cursen les XXXV Jornades Internacionals sobre la intervenció en el patrimoni arquitectònic “Patrimoni Portuari, barris amb port, ports amb ciutat” van ser presents a Sant Feliu de Guíxols el matí de diumenge 16 de desembre, en la cloenda del certamen.

El curs, organitzat pel Col.legi d´Arquitectes de Catalunya i l´Agrupació d´Arquitectes per la Defensa i la Intervenció del Patrimoni Arquitectònic, va començar el dijous 13 de desembre a Barcelona, on van tenir lloc totes les sessions tret de la de diumenge, en què els assistents van fer la visita a la Costa Brava. A la nostra ciutat van ser rebuts per l´alcalde Joan Alfons Albó, el regidor de Patrimoni Pau Casals i el regidor d´Urbanisme Joan Vicente. Van fer una visita a l´edifici del Salvament Marítim, el Tinglado del Port, el Fortim, el Club Nàutic i les instal.lacions portuàries.

El tema del curset  està relacionat amb el patrimoni dels ports i els seus barris, sota el títol de PATRIMONI PORTUARI: barris amb port / ports amb ciutat, endinsant-se en el fet que la història de moltes ciutats i països està lligada al mar.
Va ser a finals del segle XIX i principis del XX quan va aparèixer la major part del patrimoni arquitectònic portuari a Catalunya. La modernització dels ports i dels vaixells de càrrega, així com la mecanització dels sistemes de càrrega i descàrrega, les grans superfícies de terra necessàries i els dipòsits per a l’emmagatzematge de les mercaderies, obliga al trasllat de les instal·lacions portuàries fora de les ciutats, deixant aquestes espais en desús i abandonament.

I és a partir de les darreres dues dècades quan s’ha començat a pensar què cal fer amb tot el llegat portuari que ja no forma part de la seva lògica funcional i que cal aprofundir-hi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.