Segons Informa El Punt Avui El sector turístic, un dels pocs sectors que s’estan mantenint i que és “estratègic” per a l’economia gironina, va rebre ahir amb “indignació” l’augment de l’IVA que va anunciar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que puja del 8% al 10%. El nou impost hauria d’entrar en vigor de “manera immediata” perquè és un reial decret i només cal que es publiqui en el Butlletí Oficial de l’Estat per fer-se efectiu, però el sector està renegociant contra rellotge que no entri en vigor fins després de l’estiu, “perquè les reserves estan pactades de fa molts mesos”.
El president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, és “crític” amb l’augment, malgrat que es resigna si “d’aquí a dos o tres anys aquest increment ens ajuda a sortir de la crisi”. Tot i ser “realista amb la situació econòmica que estem passant”, Escudero assegura que “la taxa no la vol ningú” i ho aprofita per denunciar que el sector turístic rep sempre “els cops de tothom” i que l’augment de la taxa “farà que el sector perdi competitivitat” perquè l’increment “repercutirà directament en el compte de resultats de les empreses”.
El gerent de l’associació que agrupa els hotelers de la Costa Brava Centre, Martí Sabrià, és contundent i preveu que l’augment de dos punts provocarà la destrucció de 2.000 llocs de treball i que els hotels perdin uns 200 milions d’euros. Sabrià considera que el turisme és un dels sectors clau per a l’economia gironina i per això defensa que l’impost no s’hauria d’haver alterat per al sector turístic en un moment de crisi com l’actual. “La recuperació passa per reactivar el consum i l’activitat; si això ho minvem és un entrebanc”, va dir.
Tant Escudero com Sabrià pensen que haurà de ser l’empresa qui assumeixi l’increment de l’IVA, ja que en aquest moment de la temporada els preus ja estan fixats i la majoria de les reserves ja estan fetes. “Els hotels que treballen amb agències majoristes de viatges ja fa un any que van tancar els preus; ara pacten els de la temporada vinent”, va assegurar Sabrià, que va comentar que els operadors turístics no acceptaran fàcilment “que la puja sigui important” perquè els faria vendre menys.
En aquest sentit, es va pronunciar el director del Patronat de Turisme Costa Brava Centre, Ramon Ramos, que va comentar que l’augment de l’IVA “no és una bona notícia”, i va assegurar que estava convençut “que no s’incrementaria per al sector turístic” perquè el farà menys competitiu. Ramos està convençut també que “l’increment l’assimilaran directament els empresaris del sector”, i que els operadors turístics “negociaran molt perquè no els apugin els preus”. “L’únic avantatge és que l’IVA és per a tot l’Estat espanyol”, va dir.
Ramon Corominas, president de l’Associació de Turisme Rural de les comarques gironines, creu que no hi ha temps per fer repercutir l’IVA en els clients i això farà que l’hagin d’assumir els empresaris”. Enric Dotras, president de l’Associació d’Hostaleria de Lloret de Mar, és també molt crític amb l’augment i assegura que si els empresaris no l’assumeixen “els operadors turístics marxaran”.
Tant Josep M. Pla, de l’Associació de Càmpings de les comarques gironines, com Josep Comaposada, de l’Associació Turística d’Apartaments, es mostren contraris a l’augment, “perquè farà disminuir el nombre de visitants” i ara “ja anem molt justos”.