Tres anys de tractament per al piròman de Sant Feliu

Tres anys de tractament per al piròman de Sant Feliu

Segons Informa Tribuna Ganxona Fiscalia i defensa han pactat 3 mesos de presó per a Rafael Moreno, l´acusat de provocar un incendi forestal a finals d´agost del 2010 en una zona boscosa situada entre Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d´Aro. Però Moreno no anirà a la presó sempre que no delinqueixi en els pròxims dos anys, perquè no té antecedents. Tot i que el fiscal demanava inicialment l´internament psiquiàtric de l´acusat, finalment ha estat d´acord a commutar la pena per un tractament psicoterapèutic ambulatori durant tres anys que, segons la defensa, l´acusat ja ha començat.

L´incendi forestal va tenir lloc el 27 d´agost del 2010. L´acusat, Rafael Moreno Castillo, va reconèixer ahir que cap a les 12 del migdia va calar foc a una zona boscosa on hi havia “herbes, matolls, pins i alzines sureres”, situada a l´antiga carretera que uneix Santa Cristina d´Aro amb Sant Feliu de Guíxols. La calor i el vent van fer que les flames es comencessin a estendre amb facilitat, i van obligar a mobilitzar vuit vehicles d´extinció i 22 bombers per poder apagar el foc. Els bombers van necessitar unes sis hores i mitja fins que van poder donar per extingit l´incendi. La ràpida intervenció dels bombers va permetre que les flames no anessin a més i es cremessin només 100 metres quadrats.

La policia va detenir l´autor de l´incendi en el mateix lloc dels fets. L´endemà, el jutjat de guàrdia de Sant Feliu de Guíxols va ordenar l´ingrés urgent del piròman al psiquiàtric de Salt, on hi va estar fins al 6 de setembre de l´any passat. L´acusat tenia “un alcoholisme crònic important en fase de descompensació”, a conseqüència de la seva addicció a la beguda. Per això, tant la fiscalia com la defensa consideren que en el moment de calar foc als matolls, Moreno tenia “greument alterades les facultats intel·lectives i el control dels impulsos”. Fiscal i defensa li han aplicat un eximent incomplet d´alteració en la percepció a conseqüència de la greu addicció a la beguda que té, que ha permès rebaixar la pena dels 6 mesos inicials que demanava el fiscal a 3 mesos. També han rebaixat la multa de 1.800 euros a 270. Com que l´acusat va estar d´acord amb els fets que li imputen, la magistrada va dictar sentència de viva veu.

En matèria de responsabilitat civil, haurà d´indemnitzar la Generalitat amb 971,79 euros pel cost de les feines d´extinció, i l´Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, amb 458,67 pels danys que el foc va causar al paratge boscós. Com que es tracta d´un delicte d´incendi forestal el cas l´havia de jutjar un tribunal popular, però el pacte entre el fiscal i la defensa ho ha evitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.