Denunciats quatre pescadors d’eriçons de mar i cinc restaurants

Denunciats quatre pescadors d’eriçons de mar i cinc restaurants

Segons Informa El Punt Avui Els Mossos d’Esquadra i els inspectors de la Generalitat han intensificat el setge contra els furtius i la venda il·legal de garoines a la Costa Brava. Aquesta campanya s’han doblat les inspeccions i s’han denunciat quatre mariscadors –tres d’ells, furtius– i cinc restaurants del Baix Empordà que servien garoines pescades il·legalment. L’augment de la vigilància també ha permès incrementar de manera espectacular els comisos. Si en la campanya passada es van intervenir deu quilos d’eriçons de mar, entre principis d’octubre i fins ara –quan comença la veda– s’ha arribat fins als 173 quilos, mentre que la temporada passada només van comissar-ne 10 quilos. Les multes per pescar furtivament o per intentar burlar la normativa poden anar dels 60 euros fins als 300.000.

Cadaqués, cala Ses Oliveres. Un submarinista ressegueix el litoral i es capbussa repetidament. Porta una bossa plena de garoines. Des de terra, els inspectors de pesca i afers marítims de la Generalitat i uns mossos l’observen amb prismàtics. Quan el submarinista surt de l’aigua i en treu la bossa amb els eriçons, els inspectors i els agents s’hi acoste, li demanen els permisos i comproven que té la llicència de pesca recreativa en regla. Després, els inspectors pesen la bossa amb les captures i miren que cap de les garoines sigui més petita del que estableix la normativa (com a mínim, la closca ha de fer cinc centímetres de diàmetre).

Aquest és un dels controls que la Generalitat, amb l’ajuda dels Mossos, porta a terme arreu de la Costa Brava durant l’època en què està permès pescar garoines. L’objectiu és prevenir tant la pesca furtiva com la venda il·legal d’eriçons de mar.

Doblen les inspeccions

Com explica la inspectora de Pesca i Afers Marítims, Begoña Cervera, aquesta campanya s’ha intensificat el setge i “s’han doblat les inspeccions”. En total, des de principis d’octubre i fins a l’1 d’abril –dia en què comença la veda– s’han fet 37 vigilàncies arreu del litoral gironí i s’han portat a terme 41 inspeccions (la campanya passada van ser 21).

Tant els inspectors com els agents asseguren que enxampar els furtius és difícil, sobretot perquè quan s’adonen de la seva presència solen llançar els eriçons al fons del mar i intenten escapolir-se. A més, per intentar burlar la normativa (com a molt, un mariscador esportiu pot agafar 150 eriçons al dia) se les empesquen totes. “Ens vam trobar un cas, per exemple, en què cada vegada que el furtiu sortia de l’aigua, la seva xicota l’esperava amb una furgoneta i s’emportava les garoines; després, el submarinista tornava a entrar al mar i n’anava capturant més, i així successivament”, indica Cervera. Aquesta campanya, els inspectors i els Mossos han denunciat quatre mariscadors, tres d’ells furtius. El quart era un pescador professional –en aquest cas, poden agafar fins a 150 quilos de garoines al dia– que pescava garoines fora dels límits de la seva confraria.

En el cas dels restaurants, per detectar si les garoines que serveixen provenen de la pesca furtiva, els inspectors demanen als restauradors que els ensenyin l’etiqueta de procedència. Cada partida d’eriçons en porta una i els propietaris dels restaurants tenen l’obligació de guardar-la durant dos mesos.

A més, si els eriçons són massa petits, això també pot ser un indicador que s’han comprat il·legalment. Aquesta campanya, els inspectors i els agents han denunciat cinc restaurants que infringien la normativa, tots de la zona de Calella de Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols.

A partir de l’1 d’abril està absolutament prohibit capturar garoines arreu del litoral fins a l’octubre. Segons Cervera, la raó d’aquesta veda és que durant aquests sis mesos es dóna “el període de maduració sexual de l’espècie, i aquesta és la manera de conservar-la”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.