L’Espai del Metge i de la Salut Rural incorpora al seu fons una interessant col•lecció documental i material procedent del Dr. Latorre.

El passat dissabte 24 de març es va celebrar a l’Espai del Metge i de la Salut Rural l’Acte de donació del Fons del Dr. Àngel Latorre i Rios, format per objectes, imatges i documentació generada arrel de la pràctica professional d’aquest metge rural dels pobles de Vilobí d’Onyar i Bescanó, entre els anys 1939 i 1983. Un material que, en paraules de la Directora del Museu, Sílvia Alemany, “ens aporta informació de la qualitat professionals d’aquests metges rurals emblemàtics i també de la relació estreta i participació activa amb la seva comunitat. I amb moltes altres mirades possibles: de la relació entre metge i pacient, o per exemple de la convivència amb la medicina popular”.

Els parlaments varen anar a càrrec del Sr. Joan Alfons Albó i Albertí (Alcalde de Sant Feliu de Guíxols), la Sra. Sílvia Alemany i Nadal (Directora del Museu d’Història-Espai del Metge i de la Salut Rural), el Sr. Francesc Boada (Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Bescanó), el Sr. Jordi Latorre Vilallonga (Fill del Dr. Latorre), la Sra. Elisabeth Latorre Vilallonga (Filla del Dr. Latorre) i el Sr. Joaquim M. Puigvert i Solà (Vicerector de Relacions Institucionals de la UdG i Director de la Càtedra Martí Casals). Per acabar, el mateix Joaquim M. Puigvert va fer una breu però interessant xerrada sobre “La pràctica professional d’un metge a la Catalunya Rural: Àngel Latorre i Rios (1939-1983)”, que va presentar com “un bon exemple de l’evolució de l’actuació professional dels metges en el món rural català en els darrers setanta-cinc anys; una història que (diguem-ho clar), en bona part, encara està pendent. I  cal fer-la. La història de la medicina no ha de ser (únicament) la història dels grans descobriments mèdics o la història dels premis nobels de medicina. Una perspectiva d’història social de la medicina ha d’incloure en el seus discurs i en la seva anàlisi, també, a centenars de metges quasi anònims, que amb el seu savoir faire i la seva perícia, han atès i guarit a milers i milers de pacients”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.