Miradors ganxons amb oficis femenins

Miradors ganxons amb oficis femenins

Segons Informa El Punt Avui Les remendadores, les mestres, les pageses i les modistes –de camí a Sant Elm–, les peixateres, les triadores, les mestresses i les dides –entre el Fortim i la platja de Sant Pol– són els noms de vuit oficis que tradicionalment han desenvolupats les dones. Des de la setmana passada donen nom als miradors principals del litoral de Sant Feliu de Guíxols per reconèixer el treball femení.

En el nomenclàtor dels carrers i espais públics de la ciutat, com passa arreu, hi predominen els noms propis masculins. La regidora d’Igualtat, Verònica Lahoya, explica que la iniciativa –que ja s’havia encetat amb el mirador de les Remendadores, l’any passat– és un petit pas per començar a equilibrar-ho: “Un sol mirador tenia poca repercussió, però de punta a punta de la ciutat hem donat una dimensió més gran al reconeixement”. Sense tancar la porta als noms propis, Lahoya destaca la tria dels oficis: “Semblava la millor manera d’homenatjar la pràctica totalitat de dones ganxones sense destacar-ne cap en concret”, perquè els noms propis donen peu a debats encesos entre “sensibilitats diferents”.

La presentació de la ruta es va fer el 8 de març a la Casa Irla, en un acte en què els testimonis d’un grup de dones van explicar les seves professions, actuacions musicals i una notable afluència de públic. Però la regidora prefereix que, “més enllà d’un dia concret, el discurs es visqui durant la resta de dies de l’any”.

Cada mirador disposa de placa identificativa, amb fotografies antigues cedides per l’Arxiu Municipal i també actuals fetes per membres de l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica. En total, els dos itineraris fan gairebé 5 quilòmetres. La ruta que mena cap a Sant Elm té un traçat de 2,57 quilòmetres i un temps de recorregut a peu de cap a 40 minuts. I la segona passa pel camí de ronda, des de Cala Jonca –darrere el nou Club Nàutic, fins al mirador del túnel, que ja existia–. En aquest cas, la distància que cal recórrer són 2,32 quilòmetres que es poden completar en tres quarts d’hora, ja que el perfil del camí de ronda és abrupte i hi ha diversos trams d’escales.

Rellançament turístic

Lahoya explica que, a més de reconèixer la dedicació de les dones als oficis, “és un altre fil conductor per donar a conèixer dues rutes que ja existien però que es poden rellançar turísticament”, ja que el servei d’igualtat i atenció a les dones (SIAD) ha editat uns fulls informatius amb el plànol del recorregut. Les rutes s’integraran en les activitats que organitza el consistori, amb visites guiades organitzades pel mateix SIAD, la Biblioteca i també l’Arxiu Històric.

El personal de l’Arxiu, que ja ha ajudat a triar els oficis i les imatges de la iniciativa, també ha rebut l’encàrrec de preparar una llista de dones guixolenques “amb un paper rellevant en la història local” perquè amb vista al futur puguin donar nom a altres espais o bé equipaments locals, segons avança la regidora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.