La majoria de farmàcies deixen de fer el torn algunes nits

La majoria de farmàcies deixen de fer el torn algunes nits

Segons Informa Tribuna Ganxona Vuit de les deu farmàcies de la nostra ciutat han acordat amb el Col·legi de Farmacèutics de Girona deixar de fer guàrdies nocturnes les matinades de diumenge a dilluns, dimarts a dimecres i dijous a divendres. La mesura ja s´aplica i, segons expliquen a la Farmàcia Prat, “només serà vigent fora dels períodes de vacances per ajustar les despeses”, ja que “hi ha moltes nits entre setmana que només s´atenen una, dues o tres persones”.

La secretària tècnica del col·legi professional, Sílvia Cabarrocas, admet que en altres zones sanitàries el sistema de guàrdies “ja s´ha esponjat” arran de la crisi i el tancament de les urgències nocturnes en nombrosos centres d´atenció primària (CAP) de la demarcació. També defensa que en èpoques de superior demanda potencial, com ara Setmana Santa, el període estival i les matinades del cap de setmana, el servei es mantindrà. I que s´ha aconseguit mantenir algunes nits, ja que la primera reivindicació dels vuit establiments era suprimir totalment les guàrdies nocturnes entre setmana.Des de la Farmàcia Prat afegien que moltes persones ja recorren habitualment a la Farmàcia Montserrat Sala de Platja d´Aro, que funciona durant les 24 hores del dia. I que també s´ha ampliat l´horari fins les 22 hores de la nit, per donar més facilitats als veïns.Malgrat això, la notícia ha generat rebombori entre alguns ciutadans, sobretot els que no disposen de vehicle privat, amb dificultat per arribar al municipi veí. Des del col·legi de farmacèutics, però, pressuposen que aquests pacients, en cas d´urgència justificada, disposarien de transport sanitari fins al CAP.

En declaracions a Ràdio Sant Feliu i atenent la queixa d´una veïna, l´alcalde, Joan Alfons Albó, hi veia “una mesura de pressió pel retard en els pagaments de la Seguretat Social a les farmàcies de la part proporcional dels medicaments dispensats als usuaris però, d´això, els ciutadans no en tenen cap culpa”.

D´altra banda, les dues farmàcies guixolenques que continuaran fent guàrdies quan els pertoqui –encara que siguin les nits que les restants no obriran– es desmarquen del pacte. Són les farmàcies Valls Gironès i Valls Ararà, i des d´aquesta darrera qualificaven de “contrasentit que a Platja d´Aro, on s´ha suprimit el servei d´urgències nocturnes al CAP, hi hagi una farmàcia oberta les 24 hores del dia, mentre que a Sant Feliu, on sí continua funcionant l´ambulatori a les nits, hi hagi períodes en què no hi haurà cap establiment de torn”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.