El govern guixolenc rebutja la puja de l’IBI per decret

El govern guixolenc rebutja la puja de l’IBI per decret

Segons Informa El Punt Avui El govern local de Sant Feliu de Guíxols, integrat per CiU i el PSC, considera una intromissió injusta la puja de l’Impost de Béns Immobles (IBI) que ha imposat el nou executiu estatal als ajuntaments. Els dos grups, que expressaran el seu rebuig amb l’aprovació d’una moció en el ple municipal vinent, coincideixen que l’import del pròxim rebut, entre l’augment de l’IPC (3,4%) i el 10% addicional decretat per l’Estat, estarà “totalment fora de lloc”.

La voluntat de l’executiu, segons un comunicat, és “fer el possible, en col·laboració amb les associacions municipals per no haver d’aplicar aquest increment que trobem desencertat”. D’aquesta manera, voldrien limitar-lo al 3,4% que van aprovar amb la revisió de taxes i ordenances fiscals per a 2012.

Pels dos socis de govern, “finançar els municipis no es fa a base de fer pagar més als ciutadans, sinó d’estalviar a nivell dels comptes de l’Estat i ser capaços de retornar més d’allò que paguem entre tots i s’envia a Madrid”.

TSF hi dóna suport

Tot i que, inicialment, Tots per Sant Feliu (TSF) es mostrava en desacord amb el moviment del govern local, finalment hi van donar suport. El grup de l’oposició sostenia que les bases reguladores de l’ordenança de l’IBI per a aquest 2012 barraven el pas a qualsevol increment superior al 3,4%, però la interventora municipal els va fer veure que l’increment ve imposat per un decret, i que la llei estatal té preeminència sobre qualsevol altra decisió presa per un consistori.

Veuen bé les 37,5 hores

Malgrat l’oposició a aquest punt del decret de mesures a aplicar per les administracions locals, l’alcalde, Joan Alfons Albó, sí que comparteix l’equiparació a l’alça de la jornada laboral dels funcionaris dels ajuntaments fins a les 37 hores i mitja que fan els empleats públics de la Generalitat i l’Estat. Per Albó, es “una reforma que té molta transcendència” perquè “s’estalviaran molts milers d’euros en hores extres”. Per exemple, en el cas de la policia local, podrien arribar a retallar fins a 80.000 euros. de despesa.

El consistori guixolenc, com tots els altres, també haurà d’amortitzar places vacants per jubilació i no aportarà diners al pla de pensions dels treballadors municipals –fins ara hi destinaven uns 40.000 euros anuals–. Els treballadors municipals, en canvi, han acatat el decret amb resignació, ja que uns cobraran menys i d’altres hauran de fer més hores cobrant el mateix.

13,4
per cent
hauria d’incrementar el rebut de l’IBI l’Ajuntament de Sant Feliu si acata el decret del govern estatal.

El risc de la insubmissió

La regidora de Serveis Econòmics, Dolors Ligero, admetia ahir que els serveis jurídics estudien si hi ha opció de no aplicar el 10% afegit per l’Estat. En declaracions a Ràdio Sant Feliu, però, l’edil expressava el temor que aquest finançament extra per als ajuntaments no sigui “res més que una trampa, ja que el més probable és que tinguem com a contrapartida una retallada en les transferències de l’Estat als municipis.. Per la regidora, implica que els ciutadans hagin de pagar el que l’Estat deixi, un supòsit en què va manifestar el seu “desacord”.

Com que fins ara hi havia un sostre màxim per a l’IBI, Ligero també avançava que la doble puja podria deixar la taxa 8 punts per sobre del llindar legal, un nivell que troba “desmesurat” en la conjuntura actual de crisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.