Demanen 11 mesos de presó i 65.500 euros a un jardiner sospitós de causar un foc

Demanen 11 mesos de presó i 65.500 euros a un jardiner sospitós de causar un foc

El jardiner Valentín Gómez, al jutjat, el 2003. Foto: J.TRILLAS.

Els fets es remunten al gener del 2003 i l’incendi va cremar 561hectàrees entre Sant Feliu i Santa Cristina

Set anys després de l’incendi que va arrasar 561,9 hectàrees entre Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols, el jutjat penal número 1 de Girona jutjarà dilluns un jardiner, Valentín Gómez Martínez, que la fiscalia i la Generalitat consideren responsable d’haver causat l’incendi per imprudència. El fiscal demana per a l’acusat 11 mesos de presó, una multa de 6.050 euros i que pagui 65.500 euros d’indemnització pels danys causats. La Generalitat només exerceix l’acció civil i reclama, en principi, 23.886 euros. El jardiner, que va ser assenyalat com a culpable per un mosso de paisà, sempre ha assegurat que ell no va provocar el foc.

El foc va començar el 30 de gener del 2003 a la tarda en una zona forestal entre Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols. Els Agents Rurals i els Mossos van determinar que havia començat en una foguera per cremar rostoll que havia fet el jardiner en una parcel·la on treballava i que no havia apagat bé, tot i que hi havia tirat terra al damunt per tal d’afogar les flames. El jardiner sempre ha mantingut que ell no va causar el foc, però el fiscal, a partir dels informes dels Agents Rurals i dels Mossos, considera que el jardiner és autor d’un delicte d’incendi forestal comès per imprudència greu i demana que se li imposi una pena d’11 mesos de presó i que pagui una multa de 6.050 euros. A més, el fiscal demana que, en concepte de responsabilitat civil, pagui tots els danys que va ocasionar el foc, que són elevats. En total, sumen 65.500 euros i corresponen a diferents administracions i particulars. El fiscal demana que el jardiner pagui 24.010 euros a la companyia telefònica per uns cables que es van cremar; 873 euros al representant de la urbanització Rosamar pels danys a les canonades de l’aigua; 681 euros a l’Ajuntament de Sant Feliu per uns rètols que es van cremar; 5.927 euros a la Generalitat pels danys a quatre cotxes dels bombers; 31.150 euros entre la Diputació, la Generalitat i l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, per les tasques de neteja de la zona afectada. I finalment demana que pagui 2.810 euros a un bomber que es va ferir durant les tasques d’extinció del foc. Un altre bomber també va resultar ferit però va renunciar expressament a rebre cap mena d’indemnització per les lesions que es va fer.

Per la seva part, la Generalitat ha presentat escrit per exercir l’acció civil contra el jardiner i reclama 23.886 euros pels danys causats als vehicles dels bombers, pels dies de baixa dels bombers que van resultar ferits i per la subvenció de 12.871 euros que va concedir a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols per a la regeneració de la zona afectada. La Generalitat també reclama per uns danys a la carretera que va de Sant Feliu a Tossa i que encara no havia quantificat a l’hora de presentar l’escrit.

La defensa, exercida pel lletrat Carles Monguilod, demana l’absolució de Valentín Gómez en considerar que no és responsable del foc que durant dos dies va cremar entre Sant Feliu i Santa Cristina i que no va cometre cap imprudència perquè va adoptar les mesures que calien mentre cremava rostoll.

Tita Cervera va pagar part de la reforestació

Tita Cervera, la baronessa Von Thyssen, va fer un donatiu de 12.000 euros a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols per destinar-los a la reforestació de la zona afectada. Les flames van arribar molt a prop de la urbanització on la baronessa té una casa, Punta Brava, que va haver de ser desallotjada, i aquesta circumstància va fer que Tita Cervera, que sovint fa de padrina a les festes de la policia local de Sant Feliu, es decidís a fer el donatiu, que va ser entregat en un acte multitudinari que va servir també per homenatjar els bombers i tot el personal que havia participat en l’extinció del foc, aprofitant la projecció mediàtica de la resident més famosa de Sant Feliu de Guíxols. L’acte es va fer el 22 de febrer amb la presència del delegat de la Generalitat, el cap dels bombers i el cap dels Agents Rurals. (ElPunt)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.