Austeritat en l’enllumenat nadalenc, amb excepcions

Austeritat en l’enllumenat nadalenc, amb excepcions

Segons Informa El Punt Avui Els maldecaps de les corporacions locals per quadrar els comptes també es deixaran notar en l’enllumenat nadalenc enguany, per bé que cap ajuntament dels consultats per aquest diari adoptarà mesures dràstiques.La tònica és retallar el nombre de dies i l’horari d’encesa, però també acabar de substituir les velles garlandes de bombetes incandescents per l’enllumenat LED, que permet estalviar fins a un 60%. Palafrugell, per exemple, ha iniciat aquest any un pla de renovació progressiu fins al 2014. A Figueres, 129 de les 240 figures dalinianes ja són de LED i l’any vinent podrien substituir la resta. A la capital altempordanesa la despesa s’ha reduït un 75% des del 2008, de 203.000 euros a 47.887.

Menys hores

La Generalitat autoritza un màxim de 168 hores d’encesa durant la campanya de Nadal, però hi ha ajuntaments que no hi arribaran, com ara Olot, on cremaran 30 hores menys i calculen que estalviaran un 13% d’energia respecte a altres anys. El consistori olotí, tot i haver optat per apagar semàfors algunes nits, assumeix la despesa elèctrica a petició de l’Associació Comerç Olot, que assumeix el cost dels llums nadalencs.A Sant Feliu de Guíxols, el regidor de Comerç, Juanjo García, explica que retardaran l’encesa fins a les 19 hores, entre setmana, i de matinada apagaran tots els llums independents de l’enllumenat viari, llevat de la nit de Nadal o la de Cap d’Any.

Les brigades fan la feina

Cada cop són més els municipis que confien la instal·lació dels llums a la brigada municipal, una manera d’estalviar la contractació d’una empresa externa. Això implica planificar millor la feina, com destacava la regidora de Comerç de Castell-Platja d’Aro, Imma Gelabert, on ja fa setmanes que estan penjats. És una manera d’estalviar, a més, hores extres, però es complica quan fa mal temps. La pluja ha endarrerit la instal·lació a Sant Feliu, però a finals d’aquesta setmana el procés s’ha desencallat.Altres poblacions, però, continuen necessitant una empresa, com ara Salt –un terç dels 12.000 euros que costa els assumeixen els comerciants– o Palamós, on els llums són de lloguer i el preu inclou el muntatge. A Banyoles, l’Ajuntament es fa càrrec de la instal·lació als carrers. A les places, en canvi, tot va a càrrec de comerciants i veïns.

Girona i Salt en posen més

Al marge dels ajustos, altres municipis han preferit incrementar el dispositiu. Destaquen els casos de Girona i Salt, on els nous governs de CiU s’han volgut desmarcar dels anteriors del PSC satisfent la reivindicació del sector comercial. El govern gironí vol promoure la capital com un referent en l’època de Nadal i triplicarà la xifra de vies i places enllumenades. A Salt, la regidora d’Atenció a les Persones, Fanny Carabellido, valora com a “pobra” la il·luminació de les darreres dues campanyes, sobretot l’última, i desestimava ajornar l’encesa dues setmanes perquè només s’estalviarien 1.500 euros.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.