Èxit en la primera jornada sobre plantes silvestres comestibles a Santa Cristina d’Aro

Èxit en la primera jornada sobre plantes silvestres comestibles a Santa Cristina d’Aro

El passat dissabte 27 de novembre es va dur a terme a Santa Cristina d’Aro la 1a Jornada sobre Plantes Silvestres Comestibles, organitzada per l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i el Col·lectiu Eixarcolant.

La jornada, que va tenir lloc de 10 a 16 hores, va ser tot un èxit i va comptar amb l’assistència de més d’un centenar de persones que van gaudir dels diferents actes programats dins la jornada, gaudint de l’oportunitat única de descobrir de forma vivencial els usos de les plantes silvestres comestibles.

La primera de les quatre grans activitats programades va ser una xerrada titulada “Silvestres i comestibles, abraçar la botànica i la gastronomia per transformar el futur” a càrrec de Marc Talavera, president del Col·lectiu Eixarcolant, que va permetre a tothom descobrir els secrets de les plantes silvestres comestibles.
Posteriorment, es van realitzar quatre sortides etnobotàniques simultànies a través de les quals es van descobrir les plantes sobre el terreny i, alhora, les persones assistents van aprendre molt de les explicacions in situ que oferien els guies del Col·lectiu Eixarcolant.

La tercera activitat va ser una demostració de cuina titulada “Cuinar amb silvestres, l’essència del paisatge al plat” a càrrec del cuiner Josep Alcalà, qui va elaborar fins a 3 receptes diferents sota el porxo de l’Espai Ridaura, amb un muntatge que oferia als assistents l’òptima visualització de l’elaboració de les receptes a través d’una gran pantalla situada al seu darrera. D’aquesta manera, tothom va poder seguir amb detall les seves explicacions, prendre nota sobre les receptes i resoldre dubtes sobre alguns ingredients emprats o els temps de cocció, entre d’altres.

Finalment, com a cloenda d’aquesta primera edició, es va realitzar un dinar silvestre on tots els plats incorporaven plantes silvestres i varietats agrícoles tradicionals. En aquesta línia, els comensals van gaudir d’un menú que incloïa diverses varietats de coques i pizzes elaborades amb matèries locals i espècies silvestres comestibles com a entrant, una crema de carbassa i sàlvia de primer plat, arròs silvestre de segon i, de postres, un combinat de tres talls de pastís a qual més deliciós: coca d’ametlla amb ratafia; pastís de carbassa amb nous, fonoll i canyella; i brownie de garrofa amb avellanes i menta silvestre.
En tot l’àpat, els únics productes que no eren de proximitat van ser el sucre, la canyella el pebre.

Malauradament, l’arribada de la pluja no va permetre als comensals fer una sobre-taula com cal, tot i que es va aguantar fins ben bé l’hora dels postres, deixant-los gaudir d’una jornada única on tots els assistents van marxar contents i agraïts, havent après molt sobre les plantes que ens envolten.

Amb tot plegat, la jornada va posar de manifest que moltes de les plantes silvestres, tot i ser desconegudes per la majoria de les persones, poden tenir un gran nombre d’aplicacions en el dia a dia, com per exemple en l’àmbit culinari. Amb la recuperació d’aquestes espècies és possible avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals i culturals.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.