Renovació i millora del Pla d’Igualtat i d’Assetjament Sexual de Santa Cristina d’Aro

Renovació i millora del Pla d’Igualtat i d’Assetjament Sexual de Santa Cristina d’Aro

El passat 29 de juny el Ple Municipal de Santa Cristina d’Aro va aprovar, per unanimitat, la renovació del Pla d’Igualtat intern del consistori i l’adaptació de l’antic Protocol de Prevenció i Abordatge de l’Assetjament Psicològic, per raó de sexe i sexual, per als propers quatre anys (2021-2025).

Santa Cristina d’Aro és una de les poblacions pioneres en l’execució i aplicació d’aquest tipus de protocols a les comarques gironines, amb una clara aposta per la igualtat efectiva entre homes i dones des de fa anys, i el rebuig envers qualsevol tipus de discriminació.

Al desembre del 2020, la Comissió d’Igualtat formada per membres del personal del consistori i representació de l’equip de govern, amb el suport d’una empresa externa, va desenvolupar una diagnosi d’igualtat i una avaluació de l’antic Pla d’Igualtat -creat al gener del 2017-, com a base per a la redacció del nou Pla.

Per fer-lo es van utilitzar dades quantitatives proporcionades pel departament de Recursos Humans, i també es va passar una enquesta a tot el personal de l’Ajuntament per tal d’analitzar les seves respostes i necessitats. Tot això els ha portat a la creació d’un nou Pla amb 35 accions diferents, programades a curt, mitjà i llarg termini, que s’aniran implementant al llarg dels propers quatre anys.

Els eixos principals d’aquest II Pla d’Igualtat intern de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro (2021-2025) són la gestió organitzativa, la segregació horitzontal i vertical, les polítiques de selecció i contractació, les condicions laborals i la retribució, l’equilibri amb el temps de treball, la salut laboral, la comunicació de la imatge i el llenguatge inclusiu, i la prevenció i actuació davant l’assetjament.

Durant aquesta avaluació, la Comissió d’Igualtat també va detectar la necessitat de revisar el Protocol d’Assetjament per tal d’actualitzar-lo i adaptar-lo a la nova legislació vigent i a la realitat de la societat actual en què vivim.

Així doncs, s’ha creat i aprovat el II Protocol de Prevenció i Abordatge de l’Assetjament sexual, l’Assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro (2021-2025), a través del qual es contemplen noves tipologies d’assetjament, es revisen els canals d’actuació previstos en l’antic pla i es modifiquen les funcions de la comissió de seguiment i de les persones que intervenen en les actuacions d’investigació dels casos d’assetjament comunicats, passant per establir noves accions de prevenció i sensibilització i garantint la millora de la confidencialitat en les actuacions que es duguin a terme en relació a aquest tema.

A partir d’ara i segons ha fet constar la regidora d’Igualtat, Imma Martí Fontané, caldrà fer una valoració anual de les accions que s’han d’emprendre, així com una posterior avaluació per tal de revisar que, aquestes, s’estan realitzant segons defineix el pla d’accions previst per als propers quatre anys.

En aquest sentit, tant la regidora com el personal tècnic de l’Ajuntament, se senten satisfetes del resultat de tot aquest procés ja que són pocs els Ajuntaments que disposen d’aquests dos documents aprovats i vigents, sobretot pel que fa al cas del Protocol de Prevenció i Abordatge de l’Assetjament sexual, l’Assetjament per raó de sexe, orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere, que disposa d’un enfoc innovador ja que incorpora al col·lectiu LGTBI que, fins ara, no es contemplava en aquest tipus de protocols.

Tots els documents esmentats són públics i us els podeu descarregar a través de la pàgina web del consistori, concretament a l’apartat de Polítiques d’Igualtat del Punt d’Igualtat:

https://santacristina.cat/arees/punt-d-igualtat/539-politiques-d-igualtat.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.