L’escola bressol enceta l’aposta per les energies renovables a Santa Cristina d’Aro

L’escola bressol enceta l’aposta per les energies renovables a Santa Cristina d’Aro

L’escola bressol municipal Guirigall de Santa Cristina d’Aro ja compta amb una instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum instantani de 5,04kW. La instal·lació, executada recentment, es va acordar en el mandat anterior, i el nou govern, format per ERC i JxCat, té decidit repetir-la en altres edificis i equipaments municipals, en una clara aposta per l’ús de les energies renovables i afavorir l’estalvi energètic i econòmic. A més, preveu, d’acord amb una auditoria energètica que va encarregar, complementar-ho amb altres accions, com poden ser el canvi del enllumenat a tecnologia LED, la realització d’un punt de recàrrega elèctrica per a vehicles o l’aprovació d’ordenances que bonifiquin l’IBI a aquells ciutadans que instal·lin energies renovables als seus domicilis. “Tot s’emmarca dins de l’estratègia del govern per respondre a l’emergència climàtica”, ha recordat el regidor de l’àrea de Medi Ambient, David Segarra.

La instal·lació solar està formada per un camp generador integrat per 16 mòduls fotovoltaics col·locats en tres fileres dalt la coberta de l’equipament educatiu. Els mòduls estan connectats a un aparell  anomenat inversor per aprofitar l’energia i un controlador situat al quadre elèctric per mesurar el flux d’energies i permetre la motoritzar la potència generada per la instal·lació, així com els consums. El sistema fotovoltaic permetrà estalviar el 33% del consum actual de l’equipament, que és de 23.309 kWh anuals. Es preveu que la instal·lació produeixi, en 25 anys, 146,588,40 kWh. Això representarà un estalvi en emissions de CO² de 109,94 tones, i un promig d’estalvi anual de 2.866,52 quilos. L’estalvi total obtingut als 25 anys serà de 57.330,47 euros, tenint en compte que els primers set anys serviran per amortitzar el cost de la instal·lació, que ha estat de 9.565,22 euros.  Les plaques a l’escola bressol han estat instal·lades per l’empresa Green Elèctric de la Bisbal d’Empordà.

Les futures properes noves inversions en energies renovables seran el primer pas de l’aplicació dels resultats sorgits de l’auditoria energètica encarregada pel govern dels principals edificis i equipaments municipals, com també de l’enllumenat públic. Però l’auditoria, a més, planteja, dins de la mobilitat, promoure punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, facilitats pel transport en bicicleta i dotar de vehicles elèctrics per a les necessitats de l’Ajuntament. Sense oblidar campanyes de sensibilització entre la ciutadania. L’auditoria es va encarregar a l’empresa Proisotec Energia SL per 7.132,95 euros.

Els edificis analitzats per l’auditoria energètica van ser l’escola bressol Guirigall, els dos blocs que integren l’Ajuntament, el camp de futbol, el pavelló municipal d’Esports, l’Espai Ridaura i l’escola Pedralta. En cada cas es va fer un estudi de la facturació i consum energètic actual i es proposaven les millores energètiques que es podien dur a terme, detallant la inversió necessària per a efectuar-ne les millores així com l’estalvi energètic i econòmic que es podia assolir. També es va fer un estudi del sistema d’enllumenat públic del municipi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.