Santa Cristina d’Aro protegirà l’església Vella i dotze monuments megalítics

Santa Cristina d’Aro protegirà l’església Vella i dotze monuments megalítics

L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro protegirà l’església Vella i dotze monuments megalítics més declarant-los com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Es tracta de diverses cistes, dòlmens i menhirs. El municipi ja compta amb dos espais protegits a escala nacional: el castell de la Roca de Solius i el dolmen de la cova d’en Daina, com a zona arqueològica. Els tretze elements que es catalogaran, però, seran els primers a aconseguir aquesta protecció. «L’objectiu de la declaració és millorar-ne la protecció, conservació i difusió», va assegurar l’alcaldessa, Lourdes Fuentes. La declaració s’aprovarà per ple i anirà acompanyada d’un informe tècnics, que s’ha encarregat a l’arqueòleg Xavier Niell. Un cop aprovada, l’Ajuntament ho comunicarà al Departament de Cultura per tal que l’inscrigui al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. També es comunicarà als propietaris dels terrenys perquè, a excepció de l’església, la resta es troben en finques privades.

Un cop sigui una realitat, el consistori es planteja altres accions de protecció com ara establir una àrea de protecció del seu entorn, fer-hi excavacions, restauracions o organitzar visites guiades.

Troballes recents

Els elements protegits es troben en el Catàleg de Patrimoni Arquitectònic i elements d’interès històric i artístic, redactat el 2006 i incorporat en el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2007, encara vigent, a excepció de dos d’ells, ja que les seves troballes són força recents. En concret, el dolmen de Can Reparat es va descobrir el 2016, i la cista de can Jan, el març d’aquest any.

L’església Vella es troba al nucli urbà de Santa Cristina. El seu origen és romà i va passar a ser església paleocristiana, i en els segles VIII o IX, església d’estil preromànic. Al segle XI es va abandonar per una església nova a uns 300 metres. «Potser sense la seva existència el poble de Santa Cristina no hauria existit mai», remarca el redactor de l’informe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.