La Setmana Sense Fum arrenca dilluns amb diferents accions

La Setmana Sense Fum arrenca dilluns amb diferents accions

Del 27 al 31 de maig, els diferents centres de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà celebrem la Setmana Sense Fum amb un seguit d’activitats i accions de sensibilització a la població de la comarca, que culminaran amb el Dia Mundial Sense Tabac, el dia 31 de maig. S’han preparat proves amb cooxímetre i consells sobre com deixar el tabac, una exposició fotogràfica sobre tabac i medi ambient i, per al Dia Mundial Sense Tabac, un esmorzar als nostres centres per als usuaris i treballadors. Proves amb cooxímetre i taules informatives als nostres centres Un cooxímetre és un aparell que mesura la quantitat de monòxid de carboni en aire aspirat i s’utilitza per a detectar la pèrdua de capacitat d’oxigenació de la sang. Durant aquesta setmana, els nostres centres disposaran una taula informativa per fer la prova a tothom qui ho desitgi.

Les taules informatives també contindran informació sobre quines apps, recomanades per la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, existeixen per ajudar a deixar de fumar com són SACABO de la SEDET (Sociedad Española de Especialistas en Tabaquismo) i Respirapp de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). A banda, les pantalles dels nostres centres emetran durant aquesta setmana i la vinent, consells i vídeos sobre el tabaquisme i com deixar de fumar. Exposició sobre tabac i medi ambient L’exposició sobre tabac i medi ambient inaugurada l’any passat, s’ha instal·lat al CAP de Torroella de Montgrí. L’exposició gira a l’entorn del tabac, però des d’un punt de vista diferent: no toca tant els perjudicis sobre el cos o el propi fumador sinó sobre el medi ambient. Així, s’expliquen els efectes del tabac en relació a la desforestació, els pesticides, l’aigua, el fum, les burilles o els incendis que provoca.

Dia Mundial Sense Tabac 

Per a commemorar el Dia Mundial Sense Tabac, el 31 de maig s’oferirà esmorzar de fruita i xocolata a l’Hospital de Palamós, als CAP de La Bisbal d’Empordà, Torroella de Montgrí, Palamós i Palafrugell. A Palamós Gent Gran, i a les residències Palafrugell Gent Gran, Sant Unitat d’Atenció al Ciutadà i Comunicació Lola Bosch 972 60 92 90 – 616 14 42 10 dbosch@ssibe.cat Feliu Gent Gran i Suris Gent Gran també s’oferirà un esmorzar de xocolata amb melindros per a tots els seus residents i familiars. Unitat de tabaquisme per als professionals L’any 2016 es va fer una enquesta sobre la prevalença de tabaquisme a l’Hospital de Palamós promoguda per la Xarxa d’Hospitals Sense Fum. Els resultats van mostrar que un 22,5% dels professionals eren fumadors diaris (23,4% dones, 19,5% homes), essent aquesta xifra, lleugerament superior al 21,9% de l’enquesta feta l’any 2013 i només tres punts per sota de la mitjana de la població general a Catalunya (25,7).   La unitat de tabaquisme del Servei de Prevenció ajuda a tots els treballadors que ho desitgin a deixar de fumar. Realitza entrevistes motivacionals i intervencions breus valorant si cal medicació i planificant seguiments presencials i telefònics. Aquesta unitat s’emmarca dins el Projecte Empresa Saludable. Més del 50% dels treballadors que han visitat aquesta unitat, han deixat de fumar.

Categoria d’Argent per a l’Hospital de Palamós 

L’Hospital de Palamós està adherit a la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, que treballa per tal que els hospitals comptin amb mesures de protecció per a tots els usuaris: pacients, visitants i treballadors. La xarxa compta amb 83 centres adherits i els classifica en diferents categories segons la seva implicació: or, argent, bronze i membre. El 2017 l’Hospital de Palamós va aconseguir l’any 2017 pujar a la categoria argent, que romandrà vigent fins al 2020 i que millora la categoria bronze aconseguida el 2014. Sessions individuals i teràpies grupals per deixar de fumar als centres d’atenció primària Als centres d’atenció primària, liderat per infermeria, es realitzen sessions individuals i des de fa anys es realitzen teràpies grupals per deixar de fumar, concretament a Palamós i Palafrugell des de l’any 2011, al CAP de Torroella de Montgrí des de l’any 2013 i al CAP de La Bisbal d’Empordà des de l’any 2014. De mitjana es fan un o dos grups a l’any i l’avaluació indica que un 40% de les persones que hi participen, han deixat de fumar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.