Retirada imminent d’amiant al carrer del Sol, a Sant Feliu

Retirada imminent d’amiant al carrer del Sol, a Sant Feliu

Les tasques per retirar entre 9 i 11 tones de fibrociment d’una finca del carrer del Sol, a tocar del barri del Puig de Sant Feliu de Guíxols, haurien de començar en la segona quinzena d’aquest mes, segons ha confirmat el regidor d’Urbanisme i Obres, Josep Saballs. L’actuació es va adjudicar el mes passat a l’empresa cassanenca especialitzada Germans Cañet i Xirgu, per 16.867 euros –amb IVA– que avança el consistori de manera subsidiària. La societat propietària dels terrenys, destinats a habitatges i inclosos en un pla de millora que hi preveia una nova plaça, està en procés concursal, però el municipi recuperaria el deute en el moment que es vengués el solar o bé es comencés a desenvolupar.

Els veïns, preocupats per la presència de restes de fibrociment i els riscos sanitaris, van formular una queixa al Síndic de Greuges de Catalunya, que va instar el consistori a prendre mesures per retirar les restes el mes de març de l’any passat. En la diagnosi, es va determinar que els nivells de fibres en aire no eren preocupants, però sí que es deixava constància de la presència d’uns 600 metres quadrats de plaques de teulat esmicolades, a més de restes de dipòsits i canalons de fibrociment, a més de 120 metres lineals de canonades prefabricades (1,5 tones més), que tot i estar en un estat força bo també presenten algun trencament procliu a la dispersió de fibres. El material es propaga en l’aire i la inhalació, amb el dipòsit en l’aparell respiratori, pot ocasionar càncer.

Opció de fer-hi pàrquing

Els treballs ja haurien d’haver començat, però Saballs explica que l’empresa encara no ha rebut el vistiplau per al pla de seguretat i salut, un requisit obligat per a qualsevol actuació que impliqui la manipulació dels materials. Mentrestant, l’edil hi afegeix que està oberta l’opció de destinar la finca, un cop neta, a aparcament provisional, com va passar amb una altra nau del carrer per facilitar l’aparcament a l’àmbit mentre no es desenvolupa el sector.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.