Instruccions per actuar davant d’una gran emergència a Platja d’Aro

Instruccions per actuar davant d’una gran emergència a Platja d’Aro

La Policia Local de Platja d’Aro implicarà els comerciants, els hotelers i els restauradors a l’hora de gestionar emergències com la ‘flashmob’ del pànic. Dos anys després, el municipi encara té viu el record d’aquell 2 d’agost, quan la gent va fugir en desbandada pensant-se que es tractava d’un atac terrorista.

Per això, el cos ha creat un nou protocol per actuar davant situacions de crisi. El cap de la policia, el sotsinspector David Puertas, explica que l’eix central d’aquest projecte serà crear un canal d’informació “transparent i veraç” des d’on es donaran instruccions i s’explicarà com actuar. “Volem que hotels, botigues, bars i restaurants col·laborin amb nosaltres per minimitzar al màxim els riscos damunt les persones”, concreta Puertas.

Per exemple, confinant els clients a l’interior dels locals, abaixant persianes i no moure’s fins que la policia informi que ja no hi ha perill. En paral·lel, un psicòleg també farà formacions als treballadors per donar-los consells sobre com gestionar situacions de crisi.

Van ser 22 minuts durant els quals el caos i la histèria van planar damunt Platja d’Aro. La ‘flashmob’ que estaven fent un grup de turistes a l’avinguda Cavall Bernat, i que es va confondre amb un atac terrorista, va traduir-se ràpidament en centenars de persones corrents, marxant de les terrasses i fugint pels carrers, i en nombroses situacions de pànic.

Ara ja gairebé fa dos anys d’aquell 2 d’agost, però el municipi encara té ben present el record del què va passar aquella nit. Per això, amb l’objectiu de minimitzar riscos, la Policia Local i l’Ajuntament estan creant un nou protocol per actuar davant possibles emergències.

Sobretot, concreta el sotsinspector, l’eix del projecte és bastir un canal de comunicació “àgil, transparent i veraç” que serveixi d’altaveu a la Policia Local. L’objectiu és que, tothom qui rebi aquests missatges, tingui la certesa que són oficials (i d’aquesta manera, lluitar contra els rumors i ‘fake news’ que davant situacions de crisi circulen per xarxes socials).

D’entrada, la policia de Platja d’Aro ja ha demanat –i trobat- la col·laboració dels hotelers, restauradors i comerciants del municipi. De fet, el sotsinspector recorda que els seus locals es poden convertir en refugi, “com va passar en el cas dels atemptats a les Rambles de Barcelona, quan moltes persones van entrar a bars, botigues i restaurants”.

David Puertas explica que l’objectiu principal davant una crisi és “minimitzar els danys a les persones”. Bé siguin situacions com la de la ‘flashmob’, un atac terrorista o catàstrofes naturals. Per això, el cap de la policia diu que, a través d’aquest canal oficial –s’està pensant en opcions com Telegram o Whatsapp- s’aniran enviant missatges als destinataris “que els donaran informació sobre allò que han de fer a cada moment; i sobretot, allò que no han de fer”.

D’aquesta manera, els treballadors d’hotels, restaurants, bars i botigues de Platja d’Aro sabran com actuar. A més, prèviament, aquest personal haurà rebut formació. Es faran sessions amb un psicòleg que els explicarà com encarar una situació d’emergència i la Policia Local també els donarà consells de seguretat.

“Ells han de ser la nostra veu”, precisa el cap de la policia. I hi afegeix: “Per exemple, en cas de confinament, tots els qui estiguin a dins del local han d’anar fins a la part més allunyada dels vidres, s’han de tancar persianes tan aviat com sigui possible i no moure’s de l’interior fins que la policia ho indiqui”.

Amplificar la informació

En paral·lel, amb l’objectiu “d’amplificar” la informació oficial, la Policia Local de Platja d’Aro també enviarà missatges a diferents ‘influencers’ del municipi (perquè els trametin a la ciutadania a través de les xarxes socials) i als mitjans de comunicació. “Ells són una altra de les potes importants d’aquest projecte”, precisa el cap de la Policia Local.

De moment, ja s’han fet algunes primeres reunions perquè tot aquest projecte sigui realitat. Però el gruix de la feina es durà a terme al llarg d’aquest estiu. “Comptem que tot estigui enllestit a finals de setembre”, indica Puertas, que precisa que serà llavors quan ja s’hagin fet les formacions entre els responsables dels hotels, bars, restaurants i comerços.

El projecte neix de l’àrea de Protecció Civil de l’Ajuntament de Platja d’Aro (de la qual el sotsinspector n’és el responsable). Compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona (que és qui aporta el psicòleg que farà les formacions).
Text

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.