Santa Cristina aprofita la festa major per impulsar una campanya contra agressions sexistes

Santa Cristina aprofita la festa major per impulsar una campanya contra agressions sexistes

Durant la Festa Major de Santa Cristina d’Aro, que és del 20 al 24 de juliol, l’Ajuntament inicia la campanya informativa i de sensibilització “A Santa Cristina d’Aro, només sí és sí!” amb l’objectiu de prevenir i/o denunciar possibles agressions sexistes que es donin en contextos d’oci. La iniciativa consistirà en l’edició d’un ampli ventall de material gràfic (cartells, díptics, polseres, pancartes, etc.) instant a la responsabilitat de tots i totes perquè la Festa Major esdevingui un espai lliure d’agressions sexistes. La campanya es desenvoluparà principalment durant la Festa Major, tot i que està previst que es facin diferents actuacions durant tot l’any. La campanya, impulsada des de les àrees d’Igualtat i Joventut, pretén fer un pas més respecte altres accions proposades com la campanya “Me too” o la tant coneguda “No és no”.

Dins de la campanya, cal destacar la implicació de set joves del municipi, que apareixen als cartells, cadascun d’ells amb un lema concret. Els lemes que fan servir els joves són: “Assetjar, incordiar i fer-te pesat no és lligar, és AGREDIR”, Mussa Juwara; “Quina part del NO no has entès?”, Mònica Taberner; “Només si dic SÍ és SÍ. Punt”, Alejandro Milena; “Si dic SÍ, triem on, si dic NO, Bona Nit!”, Marina Segarra; “Les agressions MAI les provoques tu, facis el que facis!”, Laia Alarcón; “No siguem còmplices. Si veus una agressió, no callis, ACTUA!”, Eugeni Vendrell, i “Les regles les poses tu: SEMPRE tens dret a dir NO”, Aramata Touray. En total s’han fet 14 panells grans, els quals es col·locaran entre el carrer Teulera (7) i les places on es fan els concerts, Baldiri Reixac (3) i del Mercat (4). A més a més es repartiran 100 cartells mida A3 (doble foli) per tots els serveis i equipaments municipals i comerços del municipi. D’altra banda, es distribuiran 500 díptics explicant la campanya. Com també 4.700 polseres en els diferents concerts programats, a través de les guinguetes de beguda i entrepans, a part d’altres activitats de la festa, com el tobogan aquàtic, corremenhirs o la festa holy, entre d’altres..

Recentment, les diferents administracions i entitats han decidit canviar el “no” pel “si”. “Sovint trobem que les persones que han estat víctimes d’un fet tant traumàtic, com pot ser una agressió sexual, en aquell moment queden paralitzades i són incapaces de verbalitzar un “no” davant el que està succeint. Però el silenci no significa un SI i per tant, cal un canvi d’enfoc. Només davant una afirmació explícita de consentiment les relacions seran tolerades. Aquest fet és rellevant en molts casos per intimidació, per jerarquia, per relacions de poder, per por, per baixa autoestima, per circumstàncies adverses…La víctima ha de poder dir un “sí” racional, clar, pro positiu, conscient. És per això que la campanya que es proposa té per títol: Només si és si”, es diu des de les dues àrees municipals.

La campanya es va iniciar des del Punt d’Igualtat, el mes de juny passat, organitzant un taller especialitzat dirigit a tot el personal de la Policia Local, a càrrec d’Alba Alfageme Casanovas, psicòloga especialitzada en temes de violència sexual, tràfic d’éssers humans i altres tipus de violència masclista. L’objectiu del taller era facilitar eines i orientacions per tal que els/les agents puguin informar, assessorar i derivar a serveis especialitzats, si cal, a les possibles víctimes d’agressions sexuals. Durant el taller es van facilitar algunes dades prou rellevants: 1 de cada 20 dones ha estat violada al llarg de la vida (enquesta FRA 2012); el 80% de les agressions les comet una persona propera a la víctima; 1 de cada 3 noies universitàries han patit algun tipus d’agressió sexual en una festa universitària; i 1 de cada 4 noies van tenir la seva primera relació sexual de forma no desitjada.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.