La Catalunya marinera: processons pel Carme

La Catalunya marinera: processons pel Carme

El 16 de juliol (o en dates properes) diverses poblacions costaneres celebren la festa de la Mare de Déu del Carme, la patrona de la gent de mar. La majoria ho fan amb ritus i processons amb l’objectiu de demanar a la Verge protecció davant dels perills del mar. Solen ser vistoses i multitudinàries processons que comencen en terra ferma amb el passeig de la imatge de la Verge a les espatlles i que després es converteixen en marítimes, col·locant la imatge en un vaixell engalanat que va acompanyat per una comitiva formada per tot tipus de barques. Algunes poblacions gironines que celebren aquestes festes són Palamós, l’Estartit, Sant Feliu de Guíxols, Cadaqués, Empuriabrava i Castelló, Llançà, Begur i l’Escala.

A Castelló

La presentació del llibre Empuriabrava 50 anys va donar ahir el tret de sortida a l’àmplia programació de les Festes del Carme a Castelló d’Empúries, que s’allarguen fins dimarts. Destaca la gran festa a la platja d’avui, amb l’actuació central del grup Macaco. Abans hi haurà un Holi Color Party i el XV Festival de Guitarra Girona-Costa Brava, entre altres activitats. De demà sobresurt una festa de l’escuma, castellers i l’espectacle Los 40 on Tour. Dilluns tenen lloc els actes més tradicionals, amb la sardinada, la processó pels canals –amenitzada per la xaranga Los Labradores–, l’actuació de la colla gegantera i un espectacle piromusical.

Més festes

A Sant Feliu de Guíxols la Festivitat de la Mare de Déu del Carme serà demà, amb pregària i ofrena floral a l’esplanada del port pesquer (11.30 h) seguida de la processó marítima. I, al vespre, sardinada popular als Jardins Juli Garreta. A l’Estartit i Cadaqués la festa serà dilluns a partir de les 18 h, quan s’iniciarà la processó marinera. El mateix dia, també sortirà la Verge a Llançà, però aquí al migdia i acompanyada per la xaranga Damm-er. A més, avui es pot participar en la quarta Travessia de la Verge del Carme, que manté el recorregut Kids a les 17.30 h per als més petits i l’edició popular apta per a tothom a les 19 h. Es tracta d’una activitat molt familiar, divertida, de festa major i esportiva, que ofereix el clàssic recorregut de 1.200 metres entre la platja de Grifeu i el Port. Les poblacions de Palamós i l’Escala també celebren la festivitat el dia 16 amb diferents activitats. A l’Escala ja arriba a la 67a edició i, com és tradició, començarà amb la presentació de la catifa de sal que es fa davant l’església. Després té lloc la processó marítima, que va del port fins a la platja, on continua fins a arribar a l’església.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.