Promoció del pla per detectar el càncer de còlon

Promoció del pla per detectar el càncer de còlon

L’AECC-Catalunya Contra el Càncer durà a terme, a partir del 31 de març, Dia Mundial per a la Prevenció del Càncer de Còlon, diverses accions arreu de les comarques gironines amb la idea de conscienciar la població sobre la importància dels programes de detecció precoç de càncer de còlon i augmentar-ne la participació.

Prop del 35% dels gironins en edat de risc (entre 50 i 69 anys) han participat, fins ara, en el programa de cribratge de càncer de còlon, segons dades del programa de detecció precoç de còlon i recte. El Ripollès, amb el 45,38%, ha estat una de les comarques de la regió sanitària de Girona que ha registrat una major participació, seguida del Pla de l’Estany (37,4%%), el Baix Empordà (35,02%), l’Alt Empordà (32,67%), l’Alt Maresme (32,32%), el Gironès i la Selva marítima (32,27%) i la Garrotxa (31,08%). Mitjançant una senzilla prova, el test de sang oculta en femta, els programes de detecció precoç permeten detectar a temps el 90% dels casos.

Entre les accions programades per l’AECC, cal destacar les campanyes informatives que es faran des del 31 de març i fins al dia 7 d’abril als mercats de Girona, Lloret de Mar, Palamós, Portbou, Sant Feliu de Guíxols, Maçanet de la Selva, Blanes i Olot. A Girona ciutat, el 7 d’abril tindran lloc dues accions: una al matí, a prop del Mercat del Lleó, i una altra a les sis de la tarda, a la rambla de la Llibertat, una exhibició i classe de lindy hop oberta a tothom.

A la demarcació de Girona, el càncer colorectal, amb 606 casos registrats el 2016 i 236 morts, és la neoplàsia maligna més freqüentment diagnosticada entre la població. Representa el 15% de tots els càncers que es diagnostiquen i és el segon tipus de càncer més freqüent en homes i en dones. El principal factor de risc és l’edat. El sobrepès, l’obesitat, el tabaquisme, el consum excessiu d’alcohol, la inactivitat física i la ingesta de carn processada són altres factors de risc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.