Josep Rius, present a l’Assemblea de Síndics Locals de Catalunya

Josep Rius, present a l’Assemblea de Síndics Locals de Catalunya

Josep Rius, Síndic local de greuges de la nostra ciutat, va ser present el passat dimarts 28 de març a l’Assemblea General de Síndics Locals de Greuges de Catalunya que va tenir lloc a Santa Coloma de Gramenet, en el qual va sortir escollit Joan Barrera, síndic local de Cornellà de Llobregat, com a nou president del Fòrum SD.

La resta de membres de l’equip de la Junta Directiva seran Lluís Martínez (vicepresident – Mollet del Vallès), Pere Pagès (secretari – Reus), Fernando Oteros (tresorer – Santa Coloma de Gramenet), i els vocals Mercè Balasch (Argentona), Milagros Calleja (Rubí), Eduardo Martínez-Vara (Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura), Rosa M. Sánchez (Igualada) i Dolors Vallejo (Sant Boi de Llobregat).

La Sala d’actes de Can Sisteré va acollir la XIX Trobada – Assemblea del FòrumSD, l’associació de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya. En aquesta assemblea els 40 síndics i defensors membres del FòrumSD van procedir a la renovació de la seva Junta Directiva, que assumirà aquest servei pels propers dos anys, durant un acte que va presentar l’alcaldessa de Santa Coloma Núria Parlon.

Al discurs de presentació del seu projecte per als propers dos anys de mandat com a president,  Barrera destacà  ”la dimensió real del paper que els defensors i les defensores locals han de tenir i tenen a la nostra societat. En primer lloc, confirmant que la defensa dels drets de proximitat és una necessitat en un món cada vegada més globalitzat i que la seva salvaguarda defineix el marc de treball com a intermediaris entre la ciutadania i l’administració”.

En la trobada es van definir els objectius del Pla de Treball: la consolidació de la tasca d’assessorament i resposta a les necessitats de les sindicatures; el manteniment de les sessions i jornades de formació, en col·laboració amb les universitats, col·legis professionals i entitats socials i del Tercer Sector, la  promoció i manteniment de les relacions institucionals: municipis, diputacions,  Generalitat de Catalunya, Síndic de Greuges de Catalunya, així com les relacions internacionals ( IOI – Institut Internacional de l’Ombudsman: ILO –

Instituto Latinoamericano del Ombudsman); i per últim l’increment i dinamització de la comunicació (pàgina web, xarxes socials) i divulgació de les actuacions de les sindicatures locals, com a eixos principals.

L’expresident, Ramón Llorente, defensor de Girona, es va acomiadar del càrrec amb la felicitació de l’assemblea pel bon treball desenvolupat en el seu mandat i amb l’èxit assolit quant a la convocatòria i celebració, el passat més de novembre, del Congrés  Internacional de Defensors Locals, LOIC16 “Pensem Globalment – Actuem Localment”. També es van acomiadar de les seves responsabilitats a la Junta Directiva  Josep Ibars (Vilanova i la Geltrú),  Bertrand Hallé (Palafrugell), Josep Giné (Lleida) i Carles Dalmau (Sant Boi de
Llobregat).
El FòrumSD és una associació sense ànim de lucre formada pels Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores dels Ajuntaments de Catalunya. Els seus objectius són promoure el creixement i el desenvolupament de la institució, facilitar la seva extensió i implantació als municipis, el desenvolupament de models de treball i d’actuació conjunts, així com
disposar d’una xarxa de coordinació, suport, intercanvi i assessorament entre les sindicatures.
A Catalunya hi ha un total de 40 pobles i ciutats que disposen ja d’un defensor o defensora municipal. En termes de població més d’un 54% de ciutadans poden accedir a aquesta institució de defensa dels drets de les persones, que desenvolupa les seves funcions des de la proximitat i en l’àmbit de l’administració local.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.