Simulacre d’incendi en una embarcació esportiva al port de Sant Feliu de Guíxols

Simulacre d’incendi en una embarcació esportiva al port de Sant Feliu de Guíxols

El port de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha estat l´escenari avui d´un simulacre d´incendi en una embarcació amarrada a les instal·lacions del Club Nàutic Sant Feliu, amb un ferit. L´exercici, organitzat per Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, ha servit per posar en pràctica el sistema d´avisos previst al Pla d´autoprotecció (PAU) del port i les accions del seu personal, a més de comprovar la coordinació entre els diferents mitjans i cossos d´emergències.

Un cop detectat el suposat foc, s´ha iniciat el protocol d´avisos establert en el PAU, trucant al telèfon d´emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, a la Policia Local i al Servei Marítim de la Guardia Civil. El centre de comunicació s´ha establert a l´edifici del Club Nàutic, i a nivell intern l´Associació Llop de Mar i la Confraria de Pescadors han col·laborat en les tasques de suport.

Un cop rebut l´avís, el guardamolls ha completat el protocol de trucades d´emergència i s´ha desplaçat a les instal·lacions del Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols per tal de coordinar l´operativa d´acord amb el seu cap d´emergència. La marineria del Club Nàutic ha col·locat les barreres antivessament al voltant de l´embarcació per evitar la possible dispersió de combustible a l´aigua, amb la col·laboració de la marineria del Nàutic Vell. Paral·lelament la marineria del Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols ha realitzat les maniobres per tal d´aïllar l´embarcació sinistrada.
Tasques d´extinció i atenció al ferit
Els Bombers de la Generalitat, a la seva arribada, han estat informats de la situació pel cap d´emergència del Club Nàutic i han procedit a realitzar les tasques d´extinció de l´incendi i atendre al ferit amb una dotació del Parc de la Vall d´Aro. També han participat un parell de comandaments que, a part de fer-se càrrec de l´operatiu, també han fet d´observadors del simulacre. Els bombers han fet l´assistència sanitària primària a la persona ferida fins a l´arribada del Sistema d´Emergències Mèdiques i han garantit que les embarcacions que hi ha amarrades just al costat de l´incendi hagin estat degudament retirades.

Els Mossos d´Esquadra han liderat el grup d´ordre i han participat al simulacre amb 2 dotacions de l´Àrea Bàsica Policial de Sant Feliu de Guíxols (Unitat de Seguretat Ciutadana), a més de dos comandaments.. També hi ha intervingut la Unitat Aquàtica, amb 3 efectius i una embarcació pneumàtica; a més d´un operador i un comandament de la Sala Regional de Comandament de Girona.

Els efectius de la Unitat de Seguretat Ciutadana ha realitzat el control d´accessos al port establint els perímetres de seguretat necessaris tant per protegir a terceres persones com per permetre el treball sense interrupcions dels diferents cossos d´emergències. La Unitat Aquàtica ha controlat la làmina d´aigua del port, impedint que barques d´esbarjo o professionals entressin o sortissin del port mentre durava l´emergència.

La Policia Local de Sant Feliu de Guíxols ha participat a l´exercici amb dues patrulles (dos agents, 1 comandament i l´Inspector cap) i ha treballat conjuntament amb mossos en el control d´accessos.

D´altra banda, el Servicio Marítimo Provincial de la Guardia Civil s´ha ocupat del control d´accessos a la bocana; i Salvament Marítim (Ministeri de Foment) ha participat al simulacre amb la Salvamar Sirius, per donar suport en les actuacions al mar.

Per atendre l´emergència, el Sistema d´Emergències Mèdiques (SEM) ha desplaçat al lloc de l´incident una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) amb 2 tècnics. Un cop feta la recepció del ferit, se l´ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l´hospital de destí més adient segons la seva patologia.

Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat al lloc un tècnic dels serveis territorials de Protecció Civil a Girona fent les funcions d´observador.

L´Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Sant Feliu de Guíxols i la Creu Roja també han donat suport a les diverses actuacions.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.