PROPOSTA CONTRA TOVALLOLETES HUMIDES AL PLE

El grup municipal de Guíxols des del carrer-Entesa ha anunciat que porta al Ple de dijous una proposta a través de la qual es generi consciència dels problemes que generen les tovalloletes humides si es llencen al vàter. El text de la proposta és el següent:

“L’ús de tovalloletes humides per a la higiene personal és cada vegada més habitual. A diferència del paper de vàter, que es desfà d’una manera ràpida, aquestes tovalloletes, encara que molts envasos informen que són biodegradables, triguen anys a desfer-se i per això causen greus problemes, entre altres, canonades embussades, averies en les depuradores i un sobre cost en el manteniment, tractament i depuració de les aigües residuals que hem de pagar a la factura.

Aquest estiu passat, per exemple, a la zona de la platja de Sant Pol les canonades ja van patir l’efecte de les tovalloletes i es va tenir que fer una neteja addicional en ple mes d’agost per desembussar les canonades. La depuradora també registra problemes d’embussos pel mateix motiu.

Un altre dels riscos importants, des d’una perspectiva mediambiental i de protecció de l’entorn, és que es tracta d’un producte insostenible, ja que té una vida útil molt breu davant l’impacte tant gran que suposa tot el seu cicle (fabricació, distribució i gestió de residus). Hem de tenir present que estem davant d’un problema generacional i que correm el risc que el comportament de la gent arribi a considerar aquesta tovalloleta com un element de primera necessitat i el vàter com la manera còmoda de desfer-se’n. Moltes ciutats ja reaccionen contra aquest problema. Per exemple l’ajuntament de Xàbia està estudiant una ordenança per prohibir que es llencin al vàter aquests productes. Quan estigui aprovada, les comunitats de veïns hauran de fer front al que costi desembussar les arquetes.

Per tot plegat, com a primer pas, el nostre Grup portarà al Ple una proposta per a la realització d’una campanya divulgativa on informar a la ciutadania en general, i en especial als més joves, que s’ha de reduir l’ús de les tovalloletes humides i que aquestes no s’han de llençar mai al vàter”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.