Jornada prevenció incendis Santa Cristina d’Aro

INCENDIS II

El passat dia 18 de juny, a l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro i amb l’assistència de l’Alcalde, Sr. Xavier Sala i tècnics de medi ambient de la Diputació de Girona es realitzà una xerrada informativa i de conscienciació sobre mesures preventives i d’autoprotecció en cas d’incendi.

Davant un auditori de veïns de Santa Cristina d’Aro, residents en Urbanitzacions i nuclis de població aïllats, van intervenir representats del Cos de Bombers, Agents Rurals, ADF, Protecció Civil, MMEE i Policia Local.

L’Alcalde de Santa Cristina d’Aro va manifestar la intenció del seu equip de govern de continuar treballant en la prevenció d’incendis i la importància que tenen aquestes xerrades per a conscienciar a la ciutadania sobre els riscos del nostre entorn.

Degut a l’orografia i la ubicació del municipi de Santa Cristina d’Aro, flanquejat pel massís de l’Ardenya i les Gavarres, és vital qualsevol esforç individual o col·lectiu adreçat a la salvaguarda dels nostres boscos, del nostre patrimoni natural. Un patrimoni natural habitat per una diversitat d’espècies animals i vegetals que enriqueixen el nostre entorn.

En definitiva, un bosc mediterrani molt propens als incendis. Un bosc ple de vida i alhora una vida tan fràgil.

Tanmateix, aquesta riquesa mediambiental esdevé un recurs més de l’industria turística, tan important per l’economia del nostre País i que obliga a les administracions a buscar l’equilibri entre l’acció humana i la preservació del medi ambient.

Per la seva part,  els representants  dels Cossos d’intervenció, van exposar els seus coneixements i explicar les seves experiències.

Els Agents Rurals ens recorden que la normativa de foc de Catalunya és en sí mateixa una guia de prevenció d’incendis, atès que recull una sèrie de preceptes a complir per tal d’evitar riscos.

La normativa ens indica les mesures dels perimetrals, les distancies prudencials entre arbres i habitatges, les condicions de les barbacoes, els períodes en que es pot fer foc i les condicions que ho permeten.

Tanmateix, es regula l’accés motoritzat a les zones de risc, els treballs amb maquinària i es prohibeix l’abocament de rostolls i restes de poda que faciliten la combustió.

En el cas de les urbanitzacions o nuclis poblats, és de vital importància mantenir operatius els hidrants i una senyalització que faciliti l’evacuació ordenada.

Els Bombers consideren el foc un element perillós i subjecte als capricis del vent. Enfrontar-se requereix de certes estratègies, que només han de decidir els responsables de la gestió de l’emergència amb l’assessorament dels tècnics.

Quan el foc ens envolta i és impossible fugir, els llocs més segurs són l’habitatge i en cas d’estar en ruta, el cotxe.

Ens recorden la importància d’una construcció adequada dels habitatges i un perímetre net per assumir amb garanties un possible confinament.

Dos dels errors de les persones afectades per una situació de risc són, la difusió d’informació esbiaixada sobre les condicions de l’amenaça  i la demanda individual del recursos a costa de les necessitats col·lectives.

Les ADF (Associacions de defensa Forestal) van exposar els seus treballs de prevenció basats en una gestió adequada dels boscos i la realització de campanyes de conscienciació, així com la col·laboració activa amb els serveis d’emergència en cas d’incendi forestal.

Destaquen també, l ’incipient grup de Protecció Civil de Santa Cristina d’Aro, llur missió principal és l’atenció a les persones afectades per l’emergència i el condicionament dels punts d’acollida. Tant l’ ADF com protecció civil es nodreixen de  l’altruisme i el voluntariat per mantenir operatives les seves organitzacions.

Els Mossos d’Esquadra així com la Policia Local tenen com a missió principal el manteniment de l’ordre públic i la seguretat individual i col·lectiva dels afectats, així com la de tots els actors que intervenen en l’emergència. És de vital importància seguir les instruccions dels Cossos de Seguretat, atès que l’ordre és de vital importància en el manteniment dels perímetres de seguretat, les evacuacions i els confinaments.

Finalment tothom va recordar que, encara que aquestes xerrades es facin a les portes de l’estiu, hi ha darrera un treball preventiu durant tot l’hivern.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.