S’acaba la veda del sonso

S’acaba la veda del sonso

 

DARP

 

Després de nou mesos, el sonso torna a les llotges pesqueres i als mercats catalans. La veda durava des del mes de juliol de 2015, una mesura presa pel Comitè de Cogestió del Pla de Gestió de la Sonsera (CCPGS) degut a les davallades en la captura. Durant aquest temps, la flota de sonseres ha estat amarrada a l’espera que els resultats dels mostrejos i el seguiment científic de les poblacions de sonso en garantissin una explotació sostenible.
El pròxim dilluns 18 d’abril i en setmanes alternes, 26 embarcacions catalanes es faran a la mar per capturar aquesta espècie tan emblemàtica i exclusiva de la meitat nord de la costa catalana, entre elles les que surten del port de Sant Feliu.

Les quotes de sonso es mantindran preventivament en uns valors mínims, 80 kg per embarcació i dia, i s’aniran ajustant en temps real a través de la Comissió Permanent del Comitè de Cogestió, segons l’abundància de les moles de sonso i l’evolució del preu de venda en llotja, que s’espera que serà força elevat.
Durant els primers mesos de la campanya de l’any 2105, es va fer evident una progressiva caiguda de les captures de sonso que va alertar el Comitè de Cogestió, el qual, en aplicació del criteri de precaució, va proposar el tancament de la pesquera el passat 17 de juliol de 2015. Per resolució de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del mateix dia, es va tancar la pesquera i amarrar la flota fins que els resultats del seguiment científic vinculat al pla de gestió han permès reobrir la pesquera 9 mesos més tard.
El sonso és un peix de talla petita i de vida curta pràcticament exclusiu dels fons de sorres gruixudes de la costa del Maresme i del nord de Catalunya. Es captura amb una xarxa específica anomenada sonsera. La modalitat està sotmesa actualment a les directrius d’un pla de gestió aprovat per la Comissió Europea.
El model de gestió aplicat a la sonsera ha estat del tot innovador i es basa en part en la recuperació de l’antic sistema de governança dels pescadors al qual s’han incorporat criteris tècnics i científics. En el model de cogestió, les decisions es prenen per acord entre totes les parts involucrades, pescadors, personal tècnic de l’Administració, científics i ecologistes, i aspira a mantenir la pesquera dins del Rendiment Màxim Sostenible en aplicació d’un patró d’explotació bioecònomic que permeti mantenir unes condicions socioeconòmiques dignes per al sector pesquer. Aquest model de gestió, amb algunes particularitats, és el que està impulsant la Direcció General de Pesca i Afers Marítims com a futur model de governança de la pesca professional a Catalunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.