Aprovada al Ple una moció sobre les malalties inflamatòries intestinals

Aprovada al Ple una moció sobre les malalties inflamatòries intestinals

 

foto-tarja-325x217

En el ple del passat dijous, MES-Moviment d’Esquerres va presentar una moció per a la implantació del programa No Puc Esperar (No Puedo Esperar), per tal que els afectats de malalties inflamatòries intestinals (Crohn i colitis ulcerosa) millorin la seva qualitat de vida.  La moció va ser aprovada per unanimitat per tots els grups del consistori. Aquest projecte és una col·laboració entre l’ACCU (Associació de malalts de Crohn i colitis ulcerosa), l’Hospital Josep Trueta i  l’Hospital de Palamós.

Segons l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona, a Catalunya hi ha entre 25000 i 30000 persones que pateixen malalties inflamatòries intestinals, de les quals entre 5000 i 6000 són a les comarques gironines, entre el 20 i el 24% dels afectats catalans.

Aquestes malalties són malalties anomenades autoimmunes, és a dir, que el propi sistema immunològic del pacient ataca una part del cos donant lloc a les malalties inflamatòries cròniques que poden afectar els intestins, articulacions, ulls, ronyons… Es manifesten per “brots”, alternen els períodes de calma amb períodes de reproducció. Quan hi ha un d’aquests brots, els malalts ho passen més malament. Són períodes que es caracteritzen per la  inflamació de peus i mans i per diarrees molt fortes i sobtades.

Són malalties de per vida,  que ara per ara no tenen curació, per això se les considera malalties cròniques. Són malalties genètiques però que no són contagioses. Els tractaments han pogut pal·liar els efectes de la malaltia, sobretot els medicaments immunodepressors, però que fan que els malalts pateixin les conseqüències de tenir les defenses baixes. Calen tractaments paral·lels per protegir els malalts d’altres malalties que poden aprofitar la baixada de les defenses. La marató de TV3 de l’any 2002 va estar dedicada  a  aquestes malalties.

Per això, des de l’Associació de malalts de Crohn  i Colitis Ulcerosa (ACCU) es va iniciar  un projecte per ajudar als malats a trobar un lavabo el més ràpid possible, el projecte  NO PUC ESPERAR! NO PUEDO ESPERAR!,  amb l’ajut de les unitats de l’Aparell digestiu d’alguns hospitals catalans, a Girona des  de l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona (incorporat al projecte al 2013) i des de l’Hospital Comarcal de Palamós (incorporat al projecte al 2015), i la col·laboració del Ajuntaments i les associacions de comerciants.

L’ACCU entrega als metges de les unitats de l’Aparell Digestiu del hospitals col·laboradors unes targetes que aquests entregaran  als pacients que segons el seu criteri necessitaran en algun moment l’accés urgent a un lavabo: pacients de malaltia inflamatòria intestinal, pacients ostomitzats per qualsevol circumstància, pacients col·lectomitzats parcial o totalment o pacients intervinguts de càncer de recte. Aquestes targetes només les entreguen els metges de les unitats de l’aparell digestiu dels hospitals col·laboradors, evitant d’aquesta manera el mal ús o l’abús que se’n pugui fer.

Pel que fa a la col·laboració del ajuntaments, se’ls demana l’accés lavabos dels edificis municipals, que en la majoris de casos  ja són públics però en d’altres no. També es sol·licita l’ajut dels ajuntaments per fer d’intermediari amb les associacions de comerciants dels municipis per integrar-los a aquest projecte.  Des de l’ACCU es reparteixen tant els adhesius pels establiments col·laboradors com els llibrets, i tríptics informatius.

En  concret, la moció de MES demanava al ple l’obertura dels lavabos dels edificis municipals a les persones amb aquestes malalties, portadores de la targeta NO PUC ESPERAR!, de manera immediata encara que no s’hagi adoptat cap acord amb l’ACCU; l’inici dels contactes amb l’ACCU I les associacions de comerciants per començar a implementar el projecte NO PUC ESPERAR i la realització de xerrades encaminades fer entendre als ciutadans què són i què significa pels pacients patir una d’aquestes malalties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Verificació (no es una màquina) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.