Platja d’Aro recull dades per legalitzar finques al passeig

Platja d’Aro recull dades per legalitzar finques al passeig

 

http://www.elpunt.cat
http://www.elpunt.cat

 

Segons Informa El Punt Avui El govern de Castell-Platja d’Aro ha llançat una crida als propietaris de finques situades al passeig marítim, en primera línia del litoral, i fins ara afectades per la línia del domini públic maritimoterrestre estatal, per l’aplicació de l’anterior llei de costes del 1988. La nova normativa, aprovada el 2013, preveia l’exclusió de tots els immobles afectats al litoral de Platja d’Aro, d’acord amb la disposició addicional setena. Però es tracta d’una feina administrativa complexa.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Josep Maria Solé, admet que “l’Estat ha hagut de demanar informació i ajuda a l’Ajuntament”, per conèixer la situació jurídica de cadascuna de les 1.141 finques inscrites al registre de la propietat. Segons les dades de què disposa el consistori, hi ha 723 pisos, apartaments o locals, 400 trasters o places de pàrquing i 18 finques individuals –5 hotels i 13 propietats d’un únic titular.

El consistori ha tramès una carta a tots els interessats instant-los a fer arribar en un termini de quatre mesos la informació documental sobre cada propietat –com ara les notes simples registrals, les concessions administratives, les escriptures públiques d’adquisició o les circumstàncies socials de cada propietari, com ara les acreditacions que són pensionistes o joves–. De moment, ja han començat a reunir-se amb els administradors d’algunes comunitats.

Anomalia de dècades

Des del 1945, la línia del domini maritimoterrestre s’endinsava entre les actuals avinguda de la Pau i la travessia del Cavall Bernat fins a l’interior de les illes residencials que entre les dècades de 1960 i 1970 es van urbanitzar en la primera línia, amb una quinzena d’edificis d’apartaments i cinc hotels.

Segons la llei del 2013, en el cas de Platja d’Aro, la línia que delimita el domini maritimoterrestre quedarà situada sobre el límit entre la platja i el passeig marítim. I la vorera del vial es dividirà entre les servituds de trànsit i protecció, de manera que cap de les edificacions quedarà afectada. Tot i així, resta pendent d’aclarir el mecanisme per retirar les càrregues de les inscripcions registrals de cada propietat, un fet que ha impedit en els darrers anys que les comunitats afectades fessin obres i, fins i tot, les reformes d’alguns hotels.

LES XIFRES

1.141
finques registrals
entre edificis, cases aïllades, apartaments, pàrquings i trasters, romanen afectades al passeig
4
mesos
ha donat el consistori als afectats perquè facilitin dades sobre les finques i la seva situació registral

El sistema de desafectació, pendent

La llei vigent estableix que les finques del passeig de Platja d’Aro es desafectaran, però no especifica el mecanisme, pendent de la redacció d’una ordre ministerial que establirà els detalls i el procediment que haurà de seguir cada propietari. L’anomenat “negoci jurídic”, segons el redactat legal, no va acabar d’acontentar els responsables del govern municipal, que reclamaven un sistema automàtic gratuït o amb baixa despesa econòmica per als propietaris afectats.

El regidor Josep Maria Solé sosté que l’escenari de desafectació és molt millor que el de l’anterior llei, que condemnava moltes edificacions “a l’enderroc o una manca d’activitat“ que hauria anat degradant la imatge del front marítim del nucli. Però l’edil aposta per continuar fent feina “al costat dels propietaris afectats” per simplificar i abaratir el procés.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Verificació (no es una màquina) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.