Rafael Masó i la ceràmica negra, presents en una Jornada i un Seminari a Sant Feliu de Guíxols

Rafael Masó i la ceràmica negra, presents en una Jornada i un Seminari a Sant Feliu de Guíxols

DSCN4755(1)

Al llarg dels dies 27-30 d’abril s’està realitzant el III Seminari de ceràmica negra, en el qual hi han participat 18 alumnes i 3 professors de l’Escola Massana (Escola d’Art i Disseny, adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona). A través de la procedència dels alumnes, es pot dir que es tracta d’un seminari d’àmbit internacional, ja que en aquesta tercera edició hi ha inscrits estudiants catalans i francesos, però també sudamericans i també de Xina, alumnes alguns dels quals estan realitzant un curs anual a Barcelona.

 

Al llarg d’aquest curt i intens període, s’ha aprofundit tant en la tècnica a partir de sessions sobre ceràmica antiga impartides al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, com en el procés de treball explicat i experimentat al taller Kypsela de la mateixa localiat.

 

La part més creativa de les pràctiques les han realitzades a la fàbrica Ceràmiques Marcó de Quart. Allà els alumnes han experimentat  a partir dels motlles que conserva la fàbrica Marcó, alguns d’ells dissenyats per l’arquitecte noucentista Rafael Masó.  El repte per als alumnes era de crear noves utilitats en el món del disseny i de l’art, en objectes vinculats al territori. Reutilitzar l’imaginari clàssic per donar-li un llenguatge contemporani amb fang cuit amb la tècnica tradicional de la ceràmica negra.

 

A part dels professionals d’aquests 2 tallers implicats amb gran dedicació, Ricard Campos i Jaume Marcó, els alumnes han comptat amb el mestratge de l’especialista en objectes de disseny Blai Puig, i dels tècnics del Museu d’Història, entitat coorganitzadora junt amb Escola Massana.

 

Jornada de 29 d’abril sobre Rafael Masó, oberta i gratuïta

 

En el marc de la III edició del Seminari, se celebrarà un Joarnada sobre la petjada de l’arquitecte Rafael Masó a Sant Feliu de Guíxols i S’Agaró. Tindrà lloc en una de les contruccions emblemàtiques de l’arquitecte noucentista, la casa Casas, situada dins la urbanització Urcatusa (entre Sant Feliu i Platja d’Aro), propietat de la Comunitat de Propietaris que donat les màximes facilitats per a fer-la allà.

 

La Jornada comptarà amb la visita prèvia a partir de les 10 h. del matí al xalet masó a S’Agaró (se sortirà a les 9.45 h. de l’entrada del Museu d’Història de Sant Feliu en cotxes particulars), per després ja desplaçar-.se cap a la casa Casas. Allà Francesc Aicart donarà una pinzellada sobre l’industrial catalanista Joan Casas que féu l’encàrrec de la casa; seguidament Jordi Falgàs parlarà sobre l’arquitecte i la seva obra unint tradició i modernitat; en darrer lloc, Joaquim Nadal farà una aportació sobre la revalorització del llegat de Masó. La Jornada està organitzada per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols- a través del Museu d’Història, l’Escola Massana, la Fundació Rafael Masó i l’Institut de Recerca de Patrimoni Cultural. Hi col.laboren també la Comunitat de Propietaris de la Urbanització Urcatusa i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.