Un Pitxot retrobat a Santa Cristina d´Aro

Un Pitxot retrobat a Santa Cristina d´Aro

 

JGR025BE002213837.jpg

Segons Informa Diari De Girona Una subhasta d’art a l’antic Hospital de Sant Feliu de Guíxols celebrada el passat mes d’agost ha permès que l’artista empordanès i director del Teatre-Museu Dalí de Figueres, Antoni Pitxot, recuperés la pista d’una obra que va fer l’any 1975, Sant Jordi 1975, i que li va servir com a “projecte” d’una de més rellevant o, si més no, més mediàtica, com és l’oli sobre tela que va realitzar l’any següent, Sant Jordi, que va regalar al president de la Generalitat Josep Tarradellas. Pitxot ha pogut saber on es troba després que un veí de Santa Cristina d’Aro l’adquirís en aquella subhasta d’art.

El comprador és Salvador Ribot, conegut perquè va ser jutge de Pau de la vila, a més de regidor a l’Ajuntament. Sobre la compra, recorda que li va semblar que no despertava gaire interès malgrat haver estat feta per Pitxot i, sobre el que en va pagar, es limita a dir que va ser “un preu per sota del preu de mercat d’aquest gran artista ?altempordanès”.

Ribot explica que va adquirir el quadre, de 38 centímetres d’ample per 46 d’alçada, per regalar-lo a la seva esposa, Montse Palomino, avui, dia de Sant Jordi. El cristinenc explica que li va comprar i li regala avui pel significat que la data té per a ella: és el seu aniversari, alhora que fou un Sant Jordi quan ella va conèixer el seu pare.

De Sant Jordi, Pitxot en va fer dos versions, una de les quals es troba al Palau de la Generalitat. No obstant això, en el certificat d’autenticitat que li ha fet a Ribot, precisa que el Sant Jordi de 1975 és “projecte d’un altre de grans dimensions que figurava en el despatx de l’expresident Tarradellas al Palau de la Generalitat l’any 1978”.

Salvador Ribot va aconseguir el certificat d’autenticitat, i va conèixer Pitxot el dia que l’Ajuntament de Figueres li va lliurar la Fulla de Figuera de Plata. La filla de Pitxot, Antònia, ha concretat que el seu pare devia vendre fa molts anys l’obra en una exposició al Baix Empordà i desconeixia on es trobava. Ara ja saben que és a casa de Ribot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.