El Suprem avala la prohibició de fer nudisme a Platja d’Aro

El Suprem avala la prohibició de fer nudisme a Platja d’Aro

 

La platja Gran de Platja d'Aro, on la pràctica del nudisme no està permesa.  Careto: No  Foto: Xavier Pi (ACN) 1595#Gisela Pladeveya

Segons Informa El Punt Avui Es restringeixen certes activitats amb l’objectiu clar d’assegurar una convivència pacífica.” Aquest és un dels múltiples arguments que el Tribunal Suprem esgrimeix en una sentència en la qual s’avala que no es pugui fer nudisme a les platges de Castell-Platja d’Aro. La resolució ratifica una sentència anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el cas. El focus de la discòrdia va ser l’ordenança d’ús de les platges, que el consistori va aprovar el 2009. El text subratlla que les platges del municipi “són d’ús familiar i no s’hi permeten les activitats naturistes o d’altres que fomentin o afavoreixin el nudisme, llevat que l’Ajuntament indiqui el contrari”. L’ordenança tipificava aquesta pràctica com una infracció greu i fixava multes per a qui incomplís la prohibició. Després que el ple donés llum verd a la normativa, el Club Català de Naturisme la va portar al TSJC. L’any 2013, l’alt tribunal català va desestimar el recurs en considerar necessari “establir un mínim comú denominador que faci possible l’ús compartit dels espais públics, sense que part de la població pugui sentir-se pertorbada per una pràctica que, en aquest moment històric, no és majoritària”.

Després d’aquesta primera sentència, l’associació va presentar un recurs al Suprem, que ara ha conclòs que l’Ajuntament té plenes competències per multar aquells qui estiguin nus en un lloc públic. Al recurs, l’entitat deia que el naturisme és una ideologia que defensa que anar completament despullat és convenient per a un equilibri físic i moral perfecte, criticava que el consistori anava contra el dret a la “llibertat ideològica” que recull la Constitució i, fins i tot, ho comparava amb les actituds homòfobes del govern rus. El Suprem exposa, d’entrada, que aquest símil és “desafortunat”. Dit això, entén que l’Ajuntament no va contra la ideologia naturista, sinó que veu reprovable que els qui la segueixen vagin despullats a platges que tenen la consideració de “familiars”.

Multa de fins a 300 euros

Per reforçar aquesta tesi, el Tribunal Suprem també es fixa en altres prohibicions de l’ordenança, com ara repartir propaganda, entrar a la sorra amb animals, acampar a la platja, fer-hi foc o practicar-hi determinats esports. “En totes aquestes situacions, inclòs el nudisme, no es discrimina el ciutadà per les seves circumstàncies personals o perquè es vulgui impedir l’exercici legítim d’un dret, sinó per no afectar la convivència.”

Durant el temps en què l’afer ha estat als tribunals, l’Ajuntament ha aprovat una nova ordenança de civisme. Entre altres, es prohibeix fer nudisme en aquelles platges on aquesta pràctica no estigui senyalitzada com a autoritzada. En cas d’incompliment, es qualifica com una infracció lleu i es multa amb sancions d’entre 150 i 300 euros.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.