Només dotze policies locals tenen el cap que mana la llei

Només dotze policies locals tenen el cap que mana la llei

Segons Informa El Punt Avui Només dotze municipis de les comarques gironines compleixen la llei 16/1991 de les policies locals pel que fa a l’article 26, que imposa que el cap del cos ha de pertànyer, com a mínim, a l’escala executiva, que comprèn la categoria d’inspector. Aquesta xifra representa una tercera part del total de 36 municipis que tenen cos de policia local i suposa que els 24 ajuntaments restants incompleixen la llei, sense que, en els 23 anys que fa que és vigent, la subdirecció de coordinació de policies locals de la Generalitat, organisme responsable, hagi fet gestions per fer-la complir. Les dotze policies comandades per un cap amb la categoria que pertoca són: Girona (l’única que té cap de l’escala superior, amb l’intendent Josep Palouzié), Banyoles, Blanes, Calonge, Figueres, l’Escala, Lloret de Mar, Palamós, Roses, Salt, Sant Feliu de Guíxols i Santa Coloma de Farners (totes amb un inspector en cap).

Les 24 poblacions que tenen policia i incompleixen la llei pel que fa al cap del cos són Anglès (sergent), Begur (sotsinspector), Cadaqués (caporal), Caldes de Malavella (caporal), Cassà de la Selva (sotsinspector), Castelló d’Empúries (sotsinspector), Platja d’Aro (sotsinspector), Hostalric (caporal), la Bisbal (sergent), la Jonquera (caporal), Llagostera (sergent) Llançà (sergent), Olot (sotsinspector), Palafrugell (sotsinspector), Pals (caporal), Ribes de Freser (agent), Ripoll (sotsinspector), Sant Joan de les Abadesses (caporal), Santa Cristina d’Aro (sergent), Sarrià de Ter (sergent), Sils (caporal), Torroella de Montgrí (sotsinspector) i Tossa de Mar (sergent).

Alguns dels municipis que tenen la policia comandada per un càrrec de l’escalà intermèdia (sotsinspector o sergent) o fins i tot de l’escala bàsica (caporal, agent) tenen menys de 10.000 habitants, que és el mínim de població que estableix la llei 16/1991 per crear la policia local. Els municipis de menys de 10.000 habitants van haver de crear el cos policial amb majoria absoluta del ple i l’autorització expressa del conseller de torn, amb un informe favorable previ de la comissió de coordinació de policies locals. Aquesta circumstància en època de crisi fa anar amb peus de plom alguns caps policials amb anys d’experiència que estarien perfectament legitimats per exigir que els apugin de categoria. El temor és que, per estalvi en el pressupost, l’ajuntament no opti per eliminar el cos policial i convertir-lo en un cos de vigilants, com ja van fer en el seu moment alguns ajuntaments com el de Vidreres. Mentrestant, treballen amb la paradoxa que són la maquinària d’una llei que no es compleix.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.