Càmeres per blindar Platja d’Aro

Càmeres per blindar Platja d’Aro

Segons Informa El Punt Avui La instal·lació de càmeres i sistemes de videovigilància sovint ha estat rebuda amb recel i fins i tot rebuig ciutadà, però, en canvi, molts comerciants i, sobretot, veïns de les urbanitzacions de Castell-Platja d’Aro n’anhelen el desplegament. Se’n preveuen fins a divuit aquest estiu. Una quinzena es posaran en cruïlles estratègiques que donen accés a les zones residencials més aïllades, com el Mas Nou i Can Semí, Cim d’Aro, les Suredes i Puig Romaní, Can Manel, el Mas Ros, Mont d’Aro, Politur i els Pins.

El cap de la policia local, David Puertas, avança que n’hi haurà segurament tres més a la zona comercial, per controlar els moviments de vehicles als vèrtexs del triangle entre el carrer Juli Garreta i les avingudes de s’Agaró i Castell d’Aro, on s’ha registrat algun robatori pel mètode de l’allunatge.

El sistema ja ha rebut el vistiplau de la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya, que regula la instal·lació de càmeres en l’espai públic, i entre les novetats hi ha el fet que les zones del camp visual que afectin l’interior de parcel·les s’ombrejaran automàticament per preservar la intimitat dels veïns.

Les càmeres han de facilitar la investigació de robatoris i assalts violents, però Puertas en destaca més la “dissuasió, evitar que el robatori s’arribi a produir” i el fet que “la població recuperi la sensació de seguretat” perduda per la mort de l’hoteler Jordi Comas i dos assalts que l’any passat van convertir la problemàtica al municipi en tema d’interès mediàtic.

Control de matrícules

Catorze càmeres incorporaran, a més, un sistema automàtic de lectura de matrícules. Seria poc operatiu destinar un agent a controlar el visionat de les imatges, però, en canvi, el cos obrirà una base de dades en què aniran incorporant matrícules de vehicles sospitosos, robats o denunciats. “Quan un dels aparells detecti el pas d’una de les plaques marcades, el sistema emetrà un avís i s’activarà un protocol per controlar la zona, tant amb càmeres com enviant-hi les patrulles que hi hagi operatives”, explica l’inspector.

Amb els principals eixos viaris sota el control de la videovigilància, “els agents es podran centrar més en els camins i carrers o accessos secundaris”, detalla Puertas. “Però en cap cas les càmeres substituiran la feina de carrer; de controls, en continuarem fent, perquè ens han aportat molta informació de vehicles sospitosos, els tipus i els horaris en què volten per les urbanitzacions”, aclareix.

40% menys de robatoris

L’inspector vol destacar que el nombre de robatoris ha caigut un 40% en els últims dotze mesos: dels 177 delictes contra el patrimoni en domicilis el 2012, es va passar a 105 l’any 2013. I el nombre de robatoris en establiments comercials i oficines va passar de 22 a 13.

Quant als mediàtics assalts, Puertas insisteix que “només n’hi va haver dos en tot el 2013”, en part potser per la intensificació dels controls. La unitat que vigila les zones aïllades també va fer més de 1.500 hores de patrullatge l’any passat, fet que va fer desplaçar els malfactors cap a altres poblacions de l’entorn. A la veïna Santa Cristina, per exemple, també han començat a instal·lar càmeres. En la majoria de robatoris, però, els pispes cerquen electrodomèstics i objectes de valor en segones residències deshabitades: “Molts lladres, en detectar gent marxen ràpid per no ficar-se en problemes”, indica l’inspector Puertas.

Perfil a Twitter

L’altra novetat que ja ha posat en servei la policia local de Castell-Platja d’Aro és un perfil a la xarxa social Twitter, que servirà per informar d’incidències, donar consells de seguretat i difondre notícies, però obert també a la participació ciutadana. A més, resoldran dubtes i inquietuds, i esperen rebre-hi alertes sobre conductes i fets sospitosos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.