Sant Feliu s’afegeix a Girona i també multarà els bancs

Sant Feliu s’afegeix a Girona i també multarà els bancs

Segons Informa El Punt Avui La moció perquè els consistoris apliquin sancions contra els bancs que mantinguin el seu estoc d’habitatges buits es debatrà en el pròxim ple de Sant Feliu de Guíxols, després que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i el govern municipal negociessin alguns retocs per garantir que el text prosperi amb els vots del bipartit local.

D’aquesta manera, l’Ajuntament guixolenc es dotarà de mecanismes per poder sancionar les entitats financeres que no facilitin habitatges per a lloguer social o situacions d’emergència. Però amb el compromís de redactar abans un pla local d’habitatge “que prevegi i reguli degudament les mesures de foment per evitar la desocupació permanent i injustificada” de pisos o cases que s’hagin adjudicat com a conseqüència d’execucions hipotecàries o renegociació de deutes amb promotors.

L’alcalde, Joan Alfons Albó, justificava ahir que els serveis jurídics municipals havien alertat que opcions com els recàrrecs de l’impost sobre béns immobles serien “fàcilment impugnables per part dels bancs”, si no s’apliquen de manera universal a particulars amb propietats sense cap persona empadronada. I Albó no és partidari d’apujar l’IBI als habitatges desocupats en una població on abunden les segones residències. “A més, hi ha particulars que en un moment donat potser no volen llogar un pis de propietat per casuístiques diferents”, i per l’alcalde seria injust sancionar-los.

Converses obertes

Així, Albó veu la iniciativa com una eina de pressió addicional per agilitar les negociacions que mantenen obertes amb diverses entitats. “Tenim una relació fluida, per exemple, per col·laborar amb les entitats que es troben amb pisos ocupats il·legalment, i amb una de les quals estem pendents de l’última resposta per començar a gestionar alguns habitatges dins de la borsa local de lloguers socials”, avança l’alcalde.

Pel que fa al pla per fomentar que no hi hagi pisos deshabitats, Albó assenyala que es podria redactar abans de la primavera, cercant el consens i amb “un marc ordenat i amb garanties” perquè l’aprovació del text, a final de mes, “no quedi en un mer brindis al sol o un titular de premsa”.

“Primer pas”

Des de la PAH guixolenca, l’acord es valora com un “primer pas” en espera que el text s’aprovi efectivament, es concreti el pla i s’abordin hipotètiques sancions coercitives –un màxim de tres de fins a 100.000 euros cadascuna–. La PAH també ha presentat 200 peticions que reclamen que no deixin sense subministrament de llum i aigua les famílies sense recursos.

A Figueres la moció es podria aprovar avui

La moció de la PAH per sancionar les entitats que no posin els pisos buits al mercat també es debatrà avui en el ple de Figueres. En aquest cas, és el regidor d’ICV, Xavier Monfort, qui vehicularà la moció de la PAH, tot i que en el moment de tancar aquesta edició no es descartava que altres grups del consistori s’hi poguessin afegir per presentar el text conjuntament. És el cas de la CUP, formació des de la qual el portaveu, Joan Font, confirma que donarà suport a la iniciativa i que hi votaran a favor. Mireia Mata, portaveu d’ERC, també avança que donaran suport a la moció, i també ho faran Pere Casellas, portaveu del PSC, i el regidor no adscrit Esteve Gratacós. La portaveu del Partit Popular, en canvi, té clar que el seu grup s’abstindrà, argumentant que “no cal anar per la via de les sancions”.

Sense avançar quin serà el seu vot, des de l’equip de govern, Manuel Toro (portaveu de CiU) explica que el grup es reuneix aquest matí per decidir la seva posició. Toro insisteix, però, que el govern municipal ja actua per poder disposar d’un màxim d’habitatges amb finalitats socials i que l’Ajuntament ja ha reservat 600.000 euros per a aquest tema. Tot indica, doncs, que CiU es podria afegir a la moció o, com a mínim, que no impedirà que s’aprovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.