Cinc crims menys i cinc morts sospitoses que es van descartar com a homicidis

Cinc crims menys i cinc morts sospitoses que es van descartar com a homicidis

Segons Informa El Punt Avui Deu casos d’assassinat s’han detectat el 2013 a les comarques gironines, una xifra més baixa que la del 2012, quan se’n van detectar quinze. Dos dels vuit crims, però, corresponen a casos perpetrats en anys anteriors (el 2004 i el 2011) però els cadàvers de les víctimes no havien estat localitzats i, per tant, eren desaparicions.

Però a banda dels deu homicidis, durant l’any 2013, la unitat d’investigació criminal dels Mossos i la fiscalia van posar en marxa el protocol per a casos d’homicidis en cinc casos més que es van acabar tancant com a morts accidentals o suïcides.

Caiguda des de la cadira

El primer cas va ser el de Conxita Fusté, una veïna de Salt de 87 anys, que el 25 de gener va ser trobada morta a casa seva. Per com estava el mobiliari de la casa, dues cadires tombades i les cortines mig arrencades, inicialment es va sospitar que podria haver estat víctima d’uns lladres violents. Però, finalment, una inspecció més acurada i els resultats de l’autòpsia van fer deduir que la dona havia caigut accidentalment mentre era dalt d’una cadira penjant o despenjant les corties.

Colpejada pel fill

El 27 de febrer, una dona veïna de Sant Feliu de Guíxols, Josefa Alcalde, de 80 anys, va morir al Trueta després d’haver caigut a casa seva. Es va donar la circumstància que uns dies abans, el 23 de febrer, la dona havia estat agredida pel seu fill Juan Sánchez Alcalde, de 47 anys, perquè li entregués diners i joies, tal com va explicar la dona i com va admetre el fill. En vista de les circumstàncies, la policia científica i els forenses van investigar si l’agressió del fill a la dona havia estat el desencadenant de la mort. Però, finalment, van determinar que l’hemorràgia havia desencadenat la mort, que van tipificar, però, d’etiologia indeterminada, ja que no es pot establir quin dels cops va ocasionar l’hemorràgia, que d’altra banda es podia haver agreujat per la medicació anticoagulant que prenia la dona. Per tant, el fill només va ser acusat de robatori amb violència i va quedar en llibertat.

Caiguda per borratxera

El 2 de març, la comitiva judicial en pes va desembarcar al centre duaner de Vilamalla, que va ser acordonat i paralitzat, per investigar la mort de Taras Devjatko, un xofer lituà de 42 anys que esperava per carregar i que va morir després d’haver rebut una bona dosi de trucs, que inicialment es pressuposaven provocats per altres persones. Però, finalment, els testimonis i el resultat de l’autòpsia van concloure que la víctima havia mort per les repetides trompades contra el terra que es va anar donant ell mateix en caure per culpa de la seva embriaguesa.

Lligada amb brides

Estranyes circumstàncies les de la mort de Mari Carmen Sebastián Femenías, una veïna de Sant Feliu de Guíxols de 69 anys que va ser trobada morta el 9 de maig al seu domicili, situat al número 3 del carrer Arbre del Rei. La dona tenia una brida col·locada al coll i una altra als canells. Aquesta circumstància va fer pensar, en un principi, que es podia tractar d’una mort homicida, però els resultats de les investigacions policials i dels forenses van concloure que ella mateixa s’hauria tret la vida i que va morir per asfíxia. Però la seva família no ho veu clar i per això va comparèixer a la causa judicial, que el jutjat de Sant Feliu va decretar secreta.

Mort al geriàtric

Al juliol, el protocol judicial per a casos d’homicidis es va activar pel cas de Teresa Vigo Pubill, de 85 anys, interna en una residència geriàtric de Puigcerdà, que va ser trobada morta el matí del dia 3 de juliol amb trucs i blaus per tot el cos. Això, i la manera com estava el llit de la seva habitació, va aixecar totes les sospites. Però finalment l’autòpsia va determinar que havia mort d’una trombosi pulmonar i que hauria caigut accidentalment, sense intervenció de cap altra persona.

Tres crims del 2013, impunes

Dels deu crims detectats el 2013, tres resten impunes perquè els seus autors no han estat arrestats. És el cas de Rudolf Meurer, l’alemany de Pals desaparegut el febrer del 2012 i trobat mort i decapitat a Begur el 25 de setembre. Tampoc s’han detingut, tot i que hi ha una ordre internacional de recerca, els autors de la mort d’Azeddine Gharbaoui, de 23 anys i veí de Castelló, que va ser trobat degollat dins d’un contenidor el 20 d’abril. També queda per aclarir la mort de Nathalie Martos, la veïna de Narbona que va ser trobada morta d’un cop al cap dins d’un canal de reg de Cabanes, on també es va trobar el cadàver del gos de la víctima.

La resta de casos estan policialment resolts. Per començar, la troballa del cos d’Ana Maria Martos, enterrada en un bidó a Lloret de Mar, va aclarir la desaparició de la noia el 2004 i es van identificar els responsables de la seva mort.

La resta de casos, policialment es consideren resolts:

El 29 de maig, Antonio Alcaraz, expolicia de Girona, va matar la seva cunyada a Caldes de Malavella i va ferir la seva dona.

El 15 de juny, uns especialistes en estrebades, els germans Marcos i Juan José Cortés Corredera, va estirar la bossa a una dona des d’un vehicle robat en un pàrquing de Figueres i la van matar en passar-li pel cim amb la roda. Els lladres anaven amb dos nens.

El 30 d’agost, Douglas Bennet, un turista britànic, va morir a l’Estartit després d’una batussa amb el fill, que va ser detingut.

El 2 d’octubre, Francisco Javier Molina Guerra, veí de Vila-sacra, va matar a trets Youssef Telemsani i va llançar el cos al riu Muga.

El dia de Tots Sants, Juan Fernández Cortés va matar amb deu trets Santiago Gabarre a l’entrada del cementiri de Figueres.

I el 5 de desembre, Eulogio Eloy Lumalang, filipí de 44 anys, va matar a ganivetades Odycleidson Kekeo Moraes do Nascimiento, a casa de mossèn Jaume Reixach, a Blanes. Víctima i homicida eren protegits del mossèn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.