Es busca piròman

Es busca piròman

Segons Informa El Punt Avui Els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra donen gairebé per confirmat que l’incendi de Vilopriu ha estat provocat. La mà de l’home hi és al darrere, i de manera premeditada. És la principal hipòtesi en què està treballant el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través del Cos d’Agents Rurals, que dirigeix la investigació de les causes del foc. Des de fa dos dies, l’equip està treballant en el procés de localització del punt exacte de l’inici de l’incendi, la lectura dels indicadors de direcció sobre la vegetació i les declaracions dels testimonis. Concretament, un equip de quatre investigadors estaven rastrejant ahir pam a pam cada centímetre del perímetre on s’hauria originat el violent incendi. Un cercle que a poc a poc van estrenyent i que els durà a la conclusió final. El punt d’inici és una zona boscosa al costat d’una pista forestal, a tocar de la carretera GIV-6232, la via que uneix els pobles de Camallera i Vilopriu. En un primer moment, els investigadors van marcar un perímetre d’uns 250 metres on es podrien trobar pistes, i a poc a poc aquest marcatge es va anar reduint a una franja de poc més de vint metres quadrats. Per trobar aquestes pistes, els agents rurals fan servir diversos aparells, com ara detectors de metalls, pinzells imants, mesuradors, tenalles i martells. També van marcar el perímetre de la zona amb unes banderoles que serveixen per indicar la direcció de l’incendi.

El que tenen clar els pèrits és que és impossible que una guspira d’una línia elèctrica hagués provocat l’incendi, ni tan sols un llamp. Allí no hi passa cap cablejat, i aquell dia no hi havia tempesta. A més, les flames es van originar en una zona de sotabosc molt bruta, amb molts de matolls; una bomba de rellotgeria adequada per fer mal si es vol fer foc. Sobre el terreny, els mateixos agents no s’atreveixen a concloure amb certesa absoluta que l’incendi fos intencionat, ja que, ni que sigui mínima, una negligència o un descuit podrien haver encès les flames. Però és molt sospitós que a l’hora que va començar l’incendi hi hagués algú al bosc, ja que a les sis de la tarda és fosc, i les flames van començar mitja hora més tard.

A banda de les hipòtesis sobre com es va iniciar el foc, també cal mirar l’historial incendiari de la zona. En els últims deu anys s’han produït setanta incendis forestals al municipi de Vilopriu, dels quals 66 han estat intencionats. Atenent a aquests antecedents, i tenint en compte la zona i l’hora en què es va produir aquest incendi, el Cos d’Agents Rurals està treballant amb la hipòtesi principal de la intencionalitat de l’incendi. En el mateix període de deu anys, municipis veïns com ara Colomers i Camallera només han tingut sis incendis cadascun. Pel que fa a possibles sospitosos d’haver provocat incendis a la zona, els Mossos d’Esquadra van detenir el març de l’any passat un veí de Sant Jordi Desvalls. Però tres mesos més tard, un jutge de la Bisbal que duia el cas el va arxivar després que unes proves d’ADN que es van fer en una burilla trobada al lloc van exculpar el sospitós.

El foc, sota control

Després de tres dies de lluita, finalment els Bombers de la Generalitat van donar per controlat, ahir a tres quarts de deu del matí, l’incendi, que cremava des de dilluns al vespre. El Departament d’Interior ho va anunciar un cop els bombers van sobrevolar la zona afectada amb dos helicòpters i van comprovar que tot el perímetre estava tancat i assegurat. Tot i així, una trentena de dotacions terrestres i dos mitjans aeris continuen treballant, bàsicament per remullar la superfície i evitar així possibles revifalles. Ara l’objectiu dels serveis d’emergència és donar-lo per extingit completament avui dijous, quan les previsions meteorològiques apunten que la tramuntana tornarà a bufar amb intensitat. Segons fonts del departament, ahir ja no havien detectat cap flama a la zona afectada, tot i que els bombers que quedaven continuaven treballant en alguns punts calents on encara va caldre la intervenció de mitjans aeris i dotacions terrestres. Els municipis que mantenen el pla d’actuació forestal per incendis forestals són Vilopriu, Jafre, Foixà, Verges, Parlavà i Rupià.

D’altra banda, el telèfon d’emergències 112 va rebre un total de 364 trucades relacionades amb l’incendi, i el número 012 en va rebre 47 de persones que oferien ajuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Verificació (no es una màquina) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada