Treball acadèmic per treure suc del patrimoni guixolenc

Treball acadèmic per treure suc del patrimoni guixolenc

Segons Informa El Punt Avui El govern de Sant Feliu de Guíxols i el grup d’investigació arquitectura mediterrània (IAM) de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Ramon Llull (URL) col·laboraran perquè professors i doctorands d’un màster puguin fer servir edificis municipals com a base de projectes de rehabilitació. En la llista d’immobles candidats hi ha peces com l’antic hospital neoclàssic, l’escorxador d’inicis del segle XX, espais de la zona portuària i diversos hotels del llegat dels germans Anlló, que la Generalitat ha de treure a subhasta perquè recuperin els usos turístics.

El regidor de Planificació Urbanística, Joan Vicente, creu que el conveni amb la universitat “és un bon mecanisme de sinergia entre el professorat i els alumnes, que hi posaran les seves aptituds i ganes, i la ciutat, que rebrà amb interès les propostes”.

El grup de recerca es va constituir el 2008 i l’encapçala el doctor Robert Terradas. A més d’estudiar els trets característics de l’arquitectura mediterrània, com ara els materials o sistemes de protecció climàtica, actualment se centra en edificis en desús que detecten per l’observació o contactes amb diferents municipis. A Sant Feliu, Vicente avança que “es posarà al seu abast tota la documentació i plànols de les edificacions, el material d’arxiu que sigui necessari i l’assessorament dels tècnics” del consistori. L’acord, d’entrada, és pel curs 2013/14 i la idea és que els projectes es puguin exposar al municipi a la primavera de l’any vinent.

Projectes estancats

Alguns dels edificis, com és el cas de l’antic hospital guixolenc, estan qualificats de bé cultural d’interès local. Amb prop de 3.000 metres quadrats construïts, l’immoble fa anys que està infrautilitzat, ja que la rehabilitació és costosa i depèn de la redacció prèvia d’un pla director que el regidor responsable, Pau Casals, espera desencallar en els pròxims mesos. Les instal·lacions dels pisos superiors estan buides des que s’hi va deixar de prestar el servei de geriàtric, i en els últims anys fins i tot es va plantejar com a seu del projecte de museu de la col·lecció Carmen Thyssen. Ara, un dels usos que tenen més possibilitats és la reconversió com a espai museístic per a la col·lecció de la Fundació Museu de la Medicina de Catalunya. Vicente explica que els alumnes podrien treballar sobre aquestes idees o formular-ne de pròpies, de manera que alguna de les propostes es podria aprofitar com a punt de partida per a futures rehabilitacions.

El cas de l’escorxador és una mica diferent, perquè des de l’any passat l’associació local de músics Atzavara hi té la seu provisional i el fa servir com a sala de concerts. Pel que fa als antics hotels Anlló, hi ha el cas del Panorama Park, amb elements protegits que caldria respectar, i els del Rex i el Noies –a la rambla del Portalet–, que el govern guixolenc aposta per agregar per construir-hi un únic establiment nou de trinca, adaptat als estàndards actuals de qualitat i habitabilitat.

A més de Sant Feliu, els responsables del màster també han establert contactes amb altres poblacions del Baix Empordà com Palamós i Torroella de Montgrí. En aquest últim municipi hi ha els casos dels hotels Miramar i el Freu, tancats des de fa una dècada, al front marítim de l’Estartit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.