TURISME I PESCA EN PERILL PEL FRACKING

TURISME I PESCA EN PERILL PEL FRACKING

Segons Informa Radio Sant Feliu Iniciativa per Catalunya-Verds Esquerra Unida i Alternativa (ICV EUiA), conjuntament amb la secció de Medi Ambient del Centre Excursionista Montclar (CEM) de Sant Feliu de Guíxols han enviat una nota als mitjans advertint dels perills mediambientals del fracking (prospeccions petrolíferes) i de les activitats que organitzen per tal d’informar als ciutadans.
La nota diu textualment: “Fa poques setmanes el Govern de la Generalitat va prohibir la tècnica del fracking a Catalunya. Aquest sistema per extreure gas o petroli del subsòl havia revolucionat la Garrotxa i concretament el poble de Ridaura pel perill de contaminació dels aqüífers a causa dels productes químics que s’utilitzen.
El que no pot fer la Generalitat és prohibir les prospeccions i la posterior utilització del fracking a certa distància de la costa. Es cosa de l’Administració Central. La primera fase de tot el procés es duu a terme des d’un vaixell en navegació que arrossega un canó d’aire comprimit (airgun), que produeix ones acústiques mitjançant explosions, i un seguit  d’hidròfons que recullen el rebot d’aquestes ones sonores en el sol marí per tal d’identificar-ne la composició. El nivell d’intensitat sonora estaria per sobre del considerat dolorós en humans i del nivell límit que pot produir danys fisiològics irreversibles en cetacis i la fugida de la pesca en un àrea de 20 kms2.
Les zones afectades comprenen 50 mil kilòmetres quadrats, des del golf de Lleó fins el límit del País Valencià amb Múrcia tot passant per davant les Illes. El govern balear ja ha fet un informe desfavorable pel que fa a l’afectació mediambiental i el consell comarcal de l’Alt Empordà va votar una moció en contra el mes de març passat.
Actualment l’amenaça d’aquestes prospeccions és especial actualitat a les Illes Canàries on el govern i la ciutadania hi estan totalment en contra. El maig passat la fira Guixolsmar també es va fer ressò del problema. Una qüestió tant important té molts aspectes i repercussions. A Sant Feliu pot afectar directament la pesca i el turisme pels afectes mediambientals. El pròxim 10 d’octubre el C.E. Montclar amb ICV-EUiA ha organitzat una xerrada a les 19h30’ a la Cambra de Comerç on intervindran el zoòleg Albert López, el diputat d’ICV-EUiA i ex-conseller de Medi Ambient Salvador Milà i el professor de turisme de la Universitat de Girona J.A.  Donaire. L’endemà a les 20h. Al local del C.E. Montclar hi haurà un documental de “El Escarabajo Verde” sobre les prospeccions a Canàries amb un col.loqui posterior amb els periodistes de La2 de TVE que el van rodar”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.