REFLEXIONS ENTORN LA SALUT PÚBLICA

REFLEXIONS ENTORN LA SALUT PÚBLICA

Segons Informa Radio Sant Feliu Gairebé un centenar de professionals del món de la salut i estudiants van ser presents a les Primeres Jornades de Salut Pública i Municipis que organitzava l’Associació Catalana de Municipis, ACM, conjuntament amb la Càtedra Martí Casals que celebrava la cinquena edició dels Cursos d’Estiu.
Els actes es van celebrar el dijous 26 i divendres 27 al Monestir de Sant Feliu de Guíxols, amb l’objectiu d’analitzar i debatre sobre el passat i el present de la salut als municipis i posar en valor la importància dels serveis en salut pública que es duen a terme des del propi municipi. Per fer-ho, es va comptar amb la participació d’experts de primer nivell.
El primer dia es va comptar amb la participació del professor Josep Lluís Barona, Catedràtic d’Història de la Ciència a la Universitat de València, que aportà la visió històrica per contextualitzar el passat i present de la Salut Pública a Espanya i Europa. A continuació, tingué la paraula Pau Batllet, cap de l’Àrea de polítiques i promoció de la salut de DipSalut, que parlà sobre com el municipi ha de generar Salut i va posar alguns exemples dels projectes i línies d’actuació que es porten a terme des de l’organisme de la Diputació de Girona. Lluís Picart, director de protecció de la salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya parlà sobre quines són les competències en salut pública que tenen els municipis i també quin paper hi juga la recent creada Agència de Salut Pública de Catalunya. La visió històrica la posà el professor de la Universitat de Girona, Joaquim M. Puigvert, que impartí una xerrada sobre el municipi i els professionals de la salut i de l’higiene a la Catalunya Contemporània (1855-1936). Per acabar la jornada, es celebrà una taula rodona on diferents professionals de la salut van explicar quin paper juguen dins l’organització i manteniment d’un municipi saludable. Hi van participar Dolors Juvinyà, infermera i professora de la Facultat d’Infermeria de la UdG, Joan Alfons Albó, doctor en veterinària i alcalde de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Neus Madrenys, doctora en Farmàcia, i Pere de Manuel Rimbau, coordinador d’urgències de l’Hospital Josep Trueta de Girona.
El divendres, el professor de la Facultat de Medicina de la UAB José Manuel Gutiérrez va parlar sobre El control sanitari de l’alimentació a Catalunya des d’una perspectiva història i quina va ser la contribució dels veterinaris. La visió de present la va donar Eduard Mata, veterinari i tècnic de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que parlà sobre el control sanitari de l’alimentació a Catalunya i Europa, a l’actualitat. Seguidament, Magda Bertran, cap de secció de salut pública de la Diputació de Barcelona va parlar sobre com la promoció d’estils de vida saludables és un repte per a les administracions del món local i va posar exemples de quins són els projectes i línies d’actuació que es desenvolupen des de la Diputació de Barcelona. També es parlà sobre la gestió de les aigües en el territori concret de la Costa Brava, amb la ponència que impartí Xavier Tristan, gerent del Consorci de la Costa Brava.
La sessió va cloure amb una taula rodona que, en clau històrica, va parlar de com l’arquitectura es posà al servei de la salut pública en el període de pas del segle XIX al XX. Hi van participar Raquel Lacuesta, doctora en història de l’art i cap del Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona, Rosa M. Gil, que treballa a la Casa-Museu Rafael Masó, Maria del Mar Domingo, del Colegio de Arquitectos del País Basco y Navarra, Andreu Pujol, doctorant de la UdG i Manuel Guàrdia, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya. Per conèixer un element patrimonial que recolzava les tesis plantejades a la taula, Valeri Pastrana va fer una visita a l’edifici del Mercat Municipal de la ciutat, construït als anys 30 del s.XX, on Sílvia Mas, tècnica de l’Ajuntament de Sant Feliu va explicar l’exemple concret de Sant pel que fa a les competències en salut pública.
L’organització va tenir en compte que els participants poguessin gaudir de la cultura i l’oci de la ciutat i per això van programar una visita a les torres romàniques del Monestir acompanyat pels sons medievals de Pedro Burruezo i Maia Kanaan, una visita a l’Espai Carmen Thyssen, per guadir de l’exposició “Sisley-Kandinsky-Hooper” i una copa de cava al pati de l’Ajuntament, on el cantautor Sè va posar les darreres notes musicals amb cançons de taverna, que van cloure les jornades.
El secretari General de l’ACM, el Sr. Marc Pifarrer, aprofità l’ocasió per alertar que la pretensió del govern espanyol d’aplicar l’ARSAL (avantprojecte de llei de reforma de l’administració local) suposa treure les competències sanitàries dels municipis, i s’hi oposen de forma contundent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.