El bany, una activitat de gran risc aquest estiu a la costa

El bany, una activitat de gran risc aquest estiu a la costa

Segons Informa El Punt Avui Onada d’incidents amb banyistes aquest estiu a la Costa Brava. L’últim episodi es va registrar dilluns, quan en menys de quatre hores es van rescatar dues turistes que van estar a punt d’ofegar-se a Platja d’Aro. El primer cas va passar a un quart d’una del migdia a cala Rovira. Una dona de 75 anys i de nacionalitat francesa que era dins l’aigua es va començar a trobar malament. Dues ambulàncies del SEM es van dirigir fins a la zona. En un primer moment, els sanitaris van intentar estabilitzar la víctima a la platja mateix, però més tard la van traslladar a l’hospital Josep Trueta de Girona. Fonts del centre sanitari van confirmar ahir que la dona es trobava en estat crític i que continuava a l’UCI.

Quan hi va haver l’emergència, a cala Rovira hi havia hissada la bandera verda i estava activat el servei de vigilància. Aquestes mateixes condicions es donaven pocs minuts abans de les quatre de la tarda, quan va ocórrer el segon succés, a la platja Gran de Platja d’Aro. Segons Protecció Civil, una dona de 63 anys i d’origen francès va tenir una aturada cardíaca mentre es banyava. Els sanitaris la van assistir allà mateix i, després, la van evacuar també en estat molt greu al Trueta. Va ser atesa directament a la unitat coronària (UCO), on va quedar ingressada.

Només 48 hores abans, una veïna de Figueres de 71 anys havia mort ofegada a la platja del Salatar de Santa Margarida, a Roses. Una seva amiga havia alertat els membres de la Creu Roja que la víctima tenia dificultats per sortir del mar. Els socorristes la van dur fins a la sorra, on li van practicar les primeres maniobres de reanimació. El SEM va mobilitzar dues ambulàncies i el personal mèdic també va intentar salvar-la sense èxit. Amb aquest cas, s’elevaven a dotze les persones que han mort ofegades a les platges de Catalunya des del principi de l’estiu. L’últim episodi es va desencadenar dimecres de la setmana passada, quan un home de 55 anys i de nacionalitat romanesa va morir a la platja del Masnou, al Maresme.

A les comarques gironines, des del juny, set banyistes han mort ofegats –sis al mar i un al riu–, així com tres submarinistes. Pel que fa als banyistes, el primer sinistre va passar el 14 de juny, quan va perdre la vida un estudiant de 16 anys de l’institut Salvador Espriu de Salt. El noi, de nacionalitat marroquina, havia anat d’excursió a la platja amb els seus companys de classe i els professors. En un tram que queda a davant del Càmping Nàutic Almata, alguns alumnes es van ficar a l’aigua. A conseqüència de la mala mar, quatre van tenir problemes per sortir. La víctima va entrar en parada cardíaca. Malgrat els esforços dels sanitaris per reanimar-la, va acabar morint. També es van fer lesions tres companyes seves, d’entre 14 i 17 anys, una de les quals va resultar ferida greument.

A banda, el 5 de juliol, un menor de 12 anys va morir al riu Daró, a la Bisbal d’Empordà. L’endemà, un turista francès de 67 anys va perdre la vida en tenir un tall de digestió a la platja de Griells de l’Estartit. També el dia 10 del mes passat, va morir un home de 69 anys, de nacionalitat espanyola, a la platja de Castell, de Palamós. La víctima estava amb la seva dona, es va ficar a l’aigua i, uns minuts més tard, va ser vista surant i aparentment inconscient. Tres dies després, una turista francesa es va ofegar a la Fosca, també a Palamós, i el dia 17, un home francès de 75 anys, a Roses. Han ocorregut, a més, diversos episodis que van estar a prop d’acabar en tragèdia. El 29 de juny, un nen d’11 anys de Figueres va ingressar a l’UCI pediàtrica del Trueta després d’haver estat a punt d’ofegar-se mentre es banyava a la platja d’Empuriabrava. I, l’1 de juliol, cinc caiaquistes, monitors en pràctiques de l’equip SK Kayak de Llançà, van salvar un banyista francès de 34 anys que s’havia endinsat molt en el mar, li havia vingut rampa i s’estava ofegant, entre la cala de les Tonyines i la cala del Cau del Llop.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.