El pla de barris de Sant Feliu desencallarà finalment el projecte de la plaça del Puig

El pla de barris de Sant Feliu desencallarà finalment el projecte de la plaça del Puig
Un grup de nens participen en l'elecció d'un logotip pel barri. Foto: PREMSA SANT FELIU.

El projecte d’intervenció del pla de barris de Sant Feliu desencallarà aquest 2010 la formació de la plaça del Puig, ja que la meitat és de propietat privada. Aquest any quedarà tancada la negociació amb el propietari i abans d’acabar l’any la plaça, reivindicada, el punt cèntric de tot el barri, tindrà llum verd perquè s’hi comencin les obres. El projecte d’intervenció abasta el barri del Puig i part de l’Eixample de Llevant i disposa d’una inversió de 5,6 milions d’euros, finançats a meitats entre l’Ajuntament i la Generalitat. La inversió s’ha d’implementar entre el 2009 i el 2013. Un 20% d’aquesta quantitat de diners corresponen a actuacions socioeconòmiques, que és el que, per llei, estableix el pla de barris. La plaça costa 800.800 euros dels quals el pla n’aporta 371.000.

El barri del Puig és un de tants barris que, amb el temps, s’han envellit i necessiten una intervenció municipal perquè recuperi la cohesió com a barri, que recuperi els establiments que han anat tancant i que la gent hi torni a viure. El fet que s’hi hagin tancat comerços, hi faltin zones per a vianants o bé que les voreres siguin molt velles –daten del 1800–, fa que el manteniment sigui necessari. La immigració del barri –un 17%– és molt variada i no constitueix cap problema de convivència, però aquest pla pretén integrar-la.

La plaça del Puig

El pla general del 1985 ja preveia que allò seria una plaça, però era privada. El pla general del 2006 articulava la plaça i també estipulava la viabilitat del projecte, però les circumstàncies econòmiques del 2006 fins al 2010 han canviat i s’ha hagut de renegociar amb el propietari de les naus que hi ha a la plaça.

Un altre àmbit per rehabilitar és la plaça del Sol. Es tracta d’un espai que tampoc no tenia viabilitat econòmica, segons el previst al pla general, ja que només es podia adquirir per compra o per expropiació. Malgrat que és molt difícil formular canvis a dins del pla de barris, sí que es permet canviar l’ordre de les actuacions, sempre que es respectin els imports previstos per a final d’any. Així doncs, la plaça del Sol s’avançarà en el temps –almenys així ho explicava el regidor d’Urbanisme, Miquel Lobato–. Lobato va explicar que l’aprovació del projecte es farà entre juny i juliol, no més tard.

Segons Josep Maria Isern, membre de l’agrupació veïnal del barri, el pla «també dóna molta importància al vessant cultural», i posa com a exemple el descobriment, fa poc temps, d’uns safaretjos desconeguts pel 90% de la gent. Entre les actuacions urbanístiques més notòries hi ha la reurbanització de carrers, de la plaça del Puig, a més del mobiliari urbà, connexions al clavegueram, façanes, voreres instal·lacions d’enllumenat –moltes de les quals ja s’han fet amb els fons del POUM. Tot i això, encara s’han de fer alguns carrers transversals. (ElPunt)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.