Baixen un 20% els robatoris en empreses gironines

Baixen un 20% els robatoris en empreses gironines

Segons Informa El Punt Avui L’efectivitat del treball en xarxa entre els Mossos d’Esquadra i el món empresarial de la demarcació de Girona s’espera reforçar amb una nova complicitat: que la ciutadania col·labori més activament amb la policia. Les bases per assolir aquest objectiu, i augmentar alhora les conductes de prevenció en matèria de seguretat, es van debatre ahir en una jornada de treball periòdica entre representants dels dos sectors. En la reunió hi van participar membres de les Cambres de Comerç de Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Girona; de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec); de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) i la Policia de la Generalitat.

Contràriament al que es podria pensar en època de crisi econòmica, els robatoris en empreses i comerços del territori van baixar un 20% l’any passat en comparació amb el 2010. Segons va detallar el cap dels Mossos de la regió policial de Girona, Joaquim Belenguer, mentre que ara fa dos anys se’n van enregistrar 3.313 casos, la xifra del 2011 va recular fins als 2.649. En l’altra cara de la moneda, els únics establiments on s’ha incrementat l’acció dels delinqüents han estat les rellotgeries i les joieries, on els robatoris han pujat un 35,71%. Tot i que aquest percentatge a l’alça crida l’atenció, Belenguer va destacar que el nombre d’episodis que hi ha darrere la dada són pocs: 14 el 2010 i 19 el 2011. “Només en un dels casos de l’any passat els lladres van actuar amb violència i van donar una empenta als empleats.”

Els negocis de la demarcació on per contra els robatoris han anat a la baixa han estat els hotels –de 609 el 2010 a 489 el 2011–; els centres comercials –de 249 a 179–; les farmàcies i les parafarmàcies –de 25 a 18–; les empreses situades en polígons industrials –de 268 a 187–; els bars i restaurants –de 1.103 a 859–; les benzineres –de 217 a 142– i els mercats –de 154 a 152–. També han seguit una línia descendent els robatoris de coure i ferralla – un 40% menys– i, dins d’aquesta modalitat, ha baixat un 85,3% la sostracció de cable telefònic.

Del balanç, així mateix, es va ressaltar que s’han reduït un 26% els robatoris en explotacions agrícoles i un 35,81% en les autopistes i les principals vies de comunicació. En aquest darrer camp, els Mossos han identificat 1.011 persones, han escorcollat 456 vehicles i han efectuat 21 detencions. I, ja en termes globals, ha augmentat un 7,26% el nivell de resolució dels casos; el valor econòmic del material sostret és menor que temps enrere; han disminuït els grups organitzats que venien aquí a delinquir de fora de Catalunya o de l’àrea metropolitana de Barcelona; els robatoris fent un forat per accedir a les empreses també han caigut en picat, mentre que el més freqüent són els forçaments de portes i finestres.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.