Les cambres de Sant Feliu i Palamós obren nova etapa

Les cambres de Sant Feliu i Palamós obren nova etapa

La renovació de les cambres de comerç gironines entra aquest matí en la recta final, amb la constitució dels nous plens de la Cambra de Sant Feliu de Guíxols i la de Palamós. A la institució guixolenca, l’únic candidat que es presentarà a la presidència és l’empresari cassanenc Eduard Bosch, director del grup industrial de maquinària alimentària Mainali, i es dona per feta la seva proclamació. Mentre que a Palamós l’únic membre electe del nou ple que ha anunciat la intenció de presentar-se per al càrrec aquest migdia és l’empresari turístic Pol Fages, que no descarta, però, l’opció que pogués aparèixer algun nom alternatiu.

Els perfils dels dos candidats tenen semblances. Bosch té 44 anys, es va llicenciar en direcció d’empreses en una universitat dels Estats Units i no és nascut ni resideix al municipi en què es va fundar la cambra, el 1905. En el cas de Fages, de 43 anys, es va diplomar en turisme per l’Escola d’Hostaleria i Turisme CETT de la Universitat de Barcelona, i tampoc és palamosí, sinó bisbalenc. Malgrat aquest fet territorial, el canvi es pot interpretar com una valoració del conjunt de territori que comprèn cada demarcació –en el cas de Sant Feliu, tota la Vall d’Aro, Tossa, Llagostera, Cassà i Vidreres; i en el de Palamós, la subcomarca que s’estén des de Calonge fins a Begur, pel litoral, i la Bisbal.

Suport de Puig i Ribera

Els dos presidents sortints, Joan Puig –Sant Feliu– i Xavier Ribera –Palamós–, s’han integrat en les respectives candidatures que els dos presidenciables aquest matí també sotmetran a votació, per completar els noms dels comitès executius. Tots dos, però, passen a un segon pla. Puig ocuparà la vicepresidència segona: “Continuo perquè m’ho han demanat –diu Puig– i crec que puc ajudar encara a culminar projectes començats. No m’hi podia negar.” Per a la primera vicepresidència, presenten Joan Casas, amb Lali Mas com a tresorera i Pere Ayach, Josep Mir –novetat–, Albert Sibils i Olga Vila com a vocals. Entre els plans, però, figura ampliar la composició del comitè i donar veu a més empreses que es vulguin implicar en el ple, per fer tots dos òrgans més participatius.

En el cas de Palamós, Ribera s’integraria com a vocal de l’ens gestor, que completaran Carles Arnall, Elena Riart, Antoni Cardona, Xavier Ribera, Enric Gimeno i Esther Zerbst. En aquest cas, la renovació proposada és més àmplia –només repetirien Arnall i Cardona, a més de Ribera–, i Fages destaca que del 100% d’homes en el comitè del 2010, ara hi hauria un 30% de presència femenina, amb Riart i Zerbst.

Plans de treball

Pel que fa al projecte de Bosch, prioritza “ajudar les pimes a internacionalitzar-se, dinamitzar el sector turístic i donar suport al teixit de petits comerciants, perquè adoptin les noves tecnologies”. Tot plegat, estructurat a partir de comissions sectorials i amb vocació de “treball en equip”. La Cambra de Sant Feliu també manté les apostes diversificades del Banc de Negocis, amb implicació de diferents empreses en xarxa i convenis per aconseguir serveis a preus més avantatjosos. I la del Nàutic Vell, que a banda de la concessió d’amarraments i l’edifici de l’antic Club Nàutic, treballa per enllestir retocs en el pla portuari i defensa que es potenciï la formació en professions vinculades al sector.

A Palamós, Fages i el seu equip també volen posar en marxa nous serveis, i considerava aspectes com ara la formació, la indústria, l’assessorament i suport al comerç i empreses, així com liderar la creació del Costa Brava Clúster Nàutic de la mà del Barcelona Clúster Nàutic.

L’altre repte compartit és teixir xarxa entre les poblacions de referència de cada cambra, encara més en l’escenari paral·lel de renovació de cares –i en algun cas d’alcaldies– als consistoris. L’objectiu, però, és la complementarietat de serveis, no pas la competència, i la millora d’infraestructures, ja en clau supramunicipal, com ara el port Schengen a Palamós.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.