Una tomba i un mur, primeres troballes a les excavacions de la necròpolis de Romanyà de Santa Cristina

Una tomba i un mur, primeres troballes a les excavacions de la necròpolis de Romanyà de Santa Cristina

Una tomba d’inhumació individual i un tram de mur són les primeres troballes fetes en la intervenció arqueològica que s’està fent des de dilluns a l’entorn de l’església de Sant Martí de Romanyà de la Selva, a Santa Cristina d’Aro, per aprofundir en el coneixement de la necròpolis del poble. Les dues troballes s’han fet a la parcel·la privada de la família Almeda, encara que també s’està actuant a la plaça de l’Església, amb l’objectiu de conèixer la cronologia de l’assentament, com també l’antropològic de la seva població. Les excavacions arqueològiques, que tenen una durada d’un mes, formen part del projecte de recerca “Omnia mors adequat. Gestualitat funerària a la necròpolis de Romanyà. Història, població i territori”, impulsat per l’empresa Baula Recerca Arqueològica SL, que compta amb el suport de l’Ajuntament cristinenc i del departament de Cultura de la Generalitat, que ha atorgat una subvenció dins de la línia Projectes quadriennals de recerca en matèria d’arqueologia i paleontologia 2018-2021.

A més de la tomba i el mur, s’han trobat molts ossos i alguns trossets de ceràmica romana. I properament, amb l’ajut d’una màquina de l’Ajuntament, es farà el rebaix de les primers substrats de la plaça de l’Església, on ja s’ha marcat la zona, per poder anar directament als nivells de les inhumacions. En aquest punt, i aquest és el motiu del projecte, l’any 2016 es va fer una actuació d’urgència arran de la caiguda d’un tram de mur que va posar al descobert la necròpolis del recinte religiós, trobant 26 tombes que es van poder datar entre els segles IX i XX. El cementiri de l’església es va clausurar el 1911, traslladant-se als afores.

Però un dels grans objectius del projecte arqueològic seria poder confirmar la presència romana al nucli i establir la relació amb la necròpolis. Fins ara hi ha constància d’unes accions fetes en una casa del nucli antic de Romanyà que van posar al descobert sepultures romanes de tègula que contenien algunes monedes, però no se sap de quina edificació es tracta. El projecte, que comporta la implicació de diverses disciplines interrelacionades, es marca també dos altres objectius: la reconstrucció històrica dels diferents assentaments humans al nucli de Romanyà i elaborar el mapa arqueològic de la zona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.