Deu polls de falcó pelegrí al litoral sud del Baix Empordà

Deu polls de falcó pelegrí al litoral sud del Baix Empordà

El Grup de Natura Sterna celebra que el falcó pelegrí (Falco Peregrinus), una “espècie catalogada com a propera a l’amenaça”, ha tornat a criar amb èxit “un cop desinstal·lada la segona fase de la via ferrada de la cala del Molí”, a Sant Feliu de Guíxols. Dins de les tasques de seguiment de la cria, aquesta primavera, han censat dues parelles reproductores al terme de Sant Feliu, i dues més entre Palamós i Calonge, amb el naixement de deu polls. Amb tot, també hi ha hagut un intent de cria a Santa Cristina d’Aro que no ha reeixit.

Sterna n’ha anellat sis per controlar-los a distància i qualifiquen els resultats d’“esperançadors”, després que batallessin contra l’ampliació de la via ferrada i l’impacte de la presència humana a prop dels penya-segats d’un dels punts més abruptes del litoral guixolenc, però precisament per això idoni perquè els ocells recuperessin espais tranquils per al procés de nidificació i reproducció.

Els ornitòlegs de l’entitat remarquen la importància de mantenir les zones de cria d’espècies sensibles fora de qualsevol activitat que pugui ser molesta. Alhora, recorden que la presència d’aquesta i d’altres espècies com ara el corb marí emplomallat, l’àliga cuabarrada o el duc és un bon senyal de la salut ambiental de la Vall d’Aro i el Baix Empordà en general, a banda d’un bon reclam turístic per als aficionats a l’observació d’ocells en llibertat.

Altres troballes

La col·laboració entre Sterna i propietaris rurals i administracions, per a la col·locació de caixes niu, també està donant bons resultats pel que fa a la reproducció d’altres espècies autòctones, com ara l’òliba o el xoriguer. En els darrers dies han compartit imatges de diversos exemplars d’òlibes a la masia Can Pros de Solius, d’altres polls de l’espècie a la Vall d’Aro o del retorn dels xoriguers, amb cinc polls nascuts finalment a les caixes que havien instal·lat a l’església de Castell d’Aro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.